A. Tóth Sándor neve bekerült a Magyarság Láthatatlan Szellemi Múzeumába


2011-03-29 07:37:40  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


A. Tóth Sándor neve bekerült a Magyarság Láthatatlan Szellemi Múzeumába főképe
Tegnap este tartotta soron következő összejövetelét a 10 éves Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör az evangélikus gyülekezeti házban. Vendégük dr. Tóth Gábor Sándor főorvos volt, A. Tóth Sándor fia, aki a világhírű pápai festőművész jelenlegi sikereiről és elismertségéről tartott előadást. Múlt szombaton, március 26-án a Magyar Örökség és Európa Egyesület közös döntése alapján A. Tóth Sándor sokoldalú képzőművészeti életműve elismeréseként Magyar Örökség díjban részesült. A kitüntetést a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében vette át dr. Tóth Gábor Sándor. A. Tóth Sándor tehát bekerült a Magyarság Láthatatlan Szellemi Múzeumába, az Aranykönyvbe.
- Az egész munkálkodásom, hogy édesapám munkáját folytatom, harminc évvel ezelőtt kezdődött, amikor testvéremmel ott álltunk a halálos ágya mellett és a lelkemre kötötte: itt van az én szellemi hagyatékom és a hatnyelvű nemzetközi művészeti könyvtáram. Ezzel ti rendelkeztek mostantól. De nekem az a kérésem, hogy a képek falon legyenek és gyönyörködtessék az embereket, erre törekedjetek - emlékezett vissza dr. Tóth Gábor Sándor.
- Édesapám hagyatékában találtam ezt a Tompa Mihály idézetet:
„Ülve az őstelken, hol rád fény és öröm árad:
Védd, gyarapítsd, - s díszét még magasabbra emeld!
És kik az első fát olták s letevék az alapkőt:
Őseid emlékét áldani el ne mulaszd!”- eszerint élek halála óta - mondta a főorvos. A nagy művész idestova harminc éve hunyt el Zalaegerszegen, 1980. október 2-án. Örökségül hagyta fiának és leányának azt, hogy Pápán állandó és időszakos kiállítás is legyen, hiszen ezért harcolt ötven éven keresztül. Halála után fia és lánya Pápa városának adományozta a festő életművét.1993 óta állandó kiállítása van a Gróf Esterházy Károly Kastélyban a nevét viselő galériában, de művei láthatók Magyar Nemzeti Galériában is.

Képek:

A. Tóth Sándor Rimaszombaton látta meg a napvilágot 1904. április 7-én, édesapja a város főépítésze volt. 1922 és 1926 között a budapesti Képzőművészeti Főiskola hallgatója volt, majd három évet külföldön, Londonban, Párizsban, Berlinben és Bécsben töltött, portrérajzolásból tartotta fenn magát. Párizsi tanulmányútján ismerkedett meg Blattner Gézával 1929-ben, hatására kezdett érdeklődni a bábművészet iránt, Blattner avantgárd színházának, az L’ Arc en Cielnek (szivárvány) bábtervezője lett.1932-ben hazatért és a Pápai Református Gimnázium művészettanára lett, ő alakíttatta ki két tanterem egybenyitásával a gimnázium tágas és világos rajztermét, a tanterem ma az ő nevét viseli. Négy nyelven beszélt: oroszul, angolul, németül és franciául, az utóbbi három nyelven tanított is. A Pápai Református Gimnázium államosítása után, 1952-ben az utódintézményben, a Petőfi Sándor Gimnáziumban folytatta munkáját, itt dolgozott 1967-es nyugdíjba vonulásáig, illetve a Türr István Gimnáziumban is tanított. Tevékenysége nagy hatással volt Pápa művészeti életére. A második világháború után képzőművészeti szabadiskolát nyitott, majd 1949-ben létrehozta és évtizedeken keresztül vezette a Képzőművész Kört, amely a Jókai Mór Művelődési Központ keretei között ma is működik.
A. Tóth Sándor munkái megjelentek Spanyolországban, Málagában a Toys of the Avant-Garde (Az avantgárd játékai) című kiállításon, amelyen mintegy 600 játék és művészi báb volt látható októbertől január végéig. A XX. század festőóriása, Picasso (1881–1973) Málagában született, idén lenne 130 éves, de már tavaly elkezdődtek a rá emlékező tárlatok. A spanyolországi kiállításon A. Tóth Sándor Bábjátékos című olajképe, a L'Arc-en-Ciel párizsi bábszínháznak készített plakátja, A fakatona, A kislány babával, valamint a Kezek című bábjáték két figurája: az Arlequin és az Ördög volt látható-derült ki dr. Tóth Gábor előadásából.
A. Tóth Sándor festményei mellett Breyer Marcell, a Bauhaus jeles képviselőjének két általa tervezett széke és André Kertész fotóművész munkái szerepeltek a nívós spanyolországi kiállításon. André Kertész együtt kezdett a bábszínházban A. Tóth Sándorral. Somogyi József, Nagy László, Csoóri Sándor, Vathy Zsuzsa, Bodolai Géza, Lőrincze Lajos mind a művésztanár mentorálasának eredményeképpen lettek ismert személyiségek.
Forrás: www.irodalmijelen.hu

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!