Jó ütemben halad az építkezés a Várkertfürdőben


2011-03-28 18:59:41  | cikk: HuHa  | fotó: Babos Petra  | 


Jó ütemben halad az építkezés a Várkertfürdőben főképe
Januárban kezdte meg a kivitelező cég a Várkertfürdő strandelemeinek bővítését, s két medencetér elkészítésével már el is készültek. A komplexum strandján három új medencét építenek a „Pápai egészség – és fürdőturizmus továbbfejlesztése” című projekt  keretében. Az elmúlt három hónapban a magas talajvízszint ugyan okozott műszaki problémákat, ám a beruházás ütemtervét ez nem veszélyezteti, mondta el hírportálunknak Kovács Attila építésvezető.
-A belvízproblémák, a magas talajvízszint nemcsak a mezőgazdaságban okozott gondot, hanem itt a Várkertfürdőben is, ettől függetlenül, a strandmedencék nyári átadása nem került veszélybe – erősítette meg az építésvezető.
A „nagy tappancs” medencének az alapgödör ásási munkái már januárban elkészültek, azóta megtörtént a gépészeti rendszer kiépítése és a medence betonszerkezete is elkészült. Hasonló állapotban van az új csúszdakomplexum érkeztető medencéje is, a medence alatt a gépészeti munkákat elvégezték és a medence betonteknője is készen van.
-E két medencének a gépészeti központja az uszodaépület pincéjében, a gépházban lesz elhelyezve.  A csúszdakomplexumnál a csúszda toronyrésze és a csúszdatestek gyártás alatt vannak, de a medence formája teljesen kialakult és ugyanez mondható el a gyermekmedencéről is. E két medencénél a víztartási próba, a burkolás és a környezet rendezése van hátra.
Jelenleg az 1000 m2-es nagy strandmedencén dolgoznak az építők. Ebben a medencében alakítják ki a vízi röplabda- és kosárlabdapályát, az 50 m-es versenyúszásra alkalmas medenceteret és az ugrótorony érkeztető medenceterét. Ez utóbbihoz közel 5 m mélyre kellett leásniuk a kivitelezőknek, a magas talajvízszint azonban nem tette lehetővé az ilyen mélységben végzendő munkákat.
-Állandó szivattyúzást kellett végeznünk, ez azonban nem volt megoldás a problémára. Ezen a területen a talajvízszint a -4 méterről bármikor feljöhet csaknem a terepszintig ez pedig veszélyeztetné a medencét. Ennek elkerülésére a strandmedencét át kellett tervezni, az egészet kissé kiemeltük az eredeti tervekhez képest- mondta el Kovács Attila.
A strandmedencének most a szerkezetépítése folyik, a vasszerkezetek elhelyezésén és a betonozáson dolgoznak a munkások és még legalább egy hónapig eltartanak ezek a munkák. Ezzel párhuzamosan pedig a gépészeti szerelést is végzik. Január óta elkezdődött az új gyógyászati épület építése is, ott az alapozási feladatoknál tartanak az építők, ezt követően készülnek el a felmenő szerkezetek.
Az Európai Uniós támogatással megvalósuló beruházás összköltsége 1,071 milliárd forint, a strandmedencéket a tervek szerint már az idei nyári szezonban megnyitják a fürdőzők előtt, a gyógyászati központ pedig ősz végére készül el.  

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!