Október a Reformáció hónapja


2009-10-29 23:37:00  | cikk:  | 


Kálvin János francia származású svájci vallásreformátor, teológus 1509. július 10-én született a franciaországi Noyonban. Születése 500. évfordulója alkalmából az idei esztendőt a protestánsok mindenütt a világon Kálvin-évként ünneplik. Október a reformáció hónapja, annak emlékére, hogy Luther Márton, Ágoston rendi szerzetes 1517. október 31-én kiszegezte 95 pontos tételét a wittenbergi vártemplom ajtajára. Luther téziseiben elutasította a búcsúcédulák árusítását, elítélte a búcsú gyakorlatát, illetve a búcsúval való visszaéléseket, bírálta a bűnök pénzzel való megváltását. A teológus tételeivel a visszaéléseket akarta megszüntetni, nem pedig a pápaság intézményeit megtámadni és megingatni. A reformáció szó jelentése: megújulás, helyreállítás, irányzatának alapját a Biblia adja, míg lényegét a Bibliához visszatérés. Mottója: „egyedül a hit által, egyedül Jézus Krisztus által” lehetséges az üdvösség.

Városunkban 2009. október 31-én, szombaton a Pápai Református Egyházközség egész nap programokkal várja az érdeklődőket. 9 órakor közös éneklésre invitálnak a református gyülekezeti házba a reformáció énekeivel. Fél 10-től dr. Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke tart előadást Keresztyén értékek és az egységesülő világ címmel. Ezzel egy időben Reformáció napi játszóházzal várják a gyermekeket a gyülekezeti házba. 15 órakor Magda Dávid orgonahangversenye kezdődik a református templomban, majd 17 órakor protestáns istentisztelettel folytatódik az  ünnepség. Igét hirdet ifjabb Márkus Mihály, református lelkipásztor. Ezt követően, 18 órakor elhelyezik a megemlékezés koszorúit a résztvevők a Reformátorok emlékműnél.

Tóth Tamara

Programok


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!