Folklór a tűzfalon - a huszadik század városi népművészete


2011-03-26 14:38:03  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Folklór a tűzfalon - a huszadik század városi népművészete főképe
Szabados László fotókiállítása az utcaművészet egyik jellegzetes ágát, a graffiti világát hozta el Pápára, a Református Kollégium Gimnáziumának dísztermébe. A különleges kiállítást Kerpel Péter és Bárdos Zoltán pedagógusok nyitották meg.
A fotók hét ország tíz városában készültek az utóbbi néhány évben és a különböző kultúrák, népek városi népművészetének egyik szeletét képviselik.
Szabados László a szegedi Biológiai Központ munkatársa. A fotózás fiatal kora óta érdekli, már egyetemi évei alatt is foglalkoztatta a téma. Több alkotócsoport munkájában vesz részt az óta is, a Szegedi Fotóklub jelenleg is aktív tagja. Érdeklődési területe a tájkép, természet- és városfotózás, a fotó és városfotózás kapcsolata.
Szabados László megfogalmazása szerint, a graffiti a huszadik század városi népművészete, a graffitik készítői autonóm művészek, s bár a legtöbb esetben képzetlenek, alkotásaikat különböző koncepció szerint be lehet sorolni. A biológus-fényképész fontosnak érzi megörökíteni a különleges falfestményeket, mert úgy véli több alkotás érdekes és inspiráló hatású is egyben.
A közhiedelemmel ellentétben a falfestés művelőinek célja nem az épített környezet károsítása, hanem a nagyvárosok szürke világának emberivé varázsolása. Nem szabad összekeverni a művészeti jellegű, expresszív falfestést az értéktelen, az épületek, házak falát elcsúfító „tag”- ekkel vagy jelekkel- véli Szabados László.
A tegnap nyílt fotókiállításon Madridban, Barcelonában, Gentben, Bécsben, Valenciában, Kölnben, és Montevideoban készült graffitiket is kiállított a művész. Magyarországot Szeged falfestményei képviselik a kiállításon.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!