Megnövekedett esetszámmal dolgozott a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat


2011-03-23 20:23:21  | cikk: mo  | 


Megnövekedett esetszámmal dolgozott a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat főképe
Az Egyesített Szociális Intézmények (ESZI) Gondozási Központjának Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgáltatása minden év márciusában tanácskozásra hívja együttműködő partnereit, hogy együtt vitassák meg, értékeljék az előző év eseményeit, eredményeit. A „Cselekedjünk együtt!” címmel összehívott konferencián Oláh Márta, a Gondozási Központ vezetője számolt be a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgáltatás 2010. évi munkájáról, majd Orsós Károly rendőrszázados, a Veszprém Megyei Rendőrfőkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának kiemelt főelőadója adott tájékoztatást a 18 éven aluliak körében elkövetett gyakori bűncselekmény-formákról.

A Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat Pápa város közigazgatási területén valamint Bakonyjákó és Farkasgyepű községekben látja el feladatait. Oláh Márta beszámolójában kiemelte, a Gondozási Központ Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálata az elmúlt évtől az őt megillető korszerű, új telephelyen várja ügyfeleit, a Barát u. 11-ben. Az intézmény mintegy 50 millió forintból újult meg 2010-ben. A Gondozási Központ vezetője elmondta, a családsegítő szolgáltatást igénybe vevők száma 337 fővel bővült, így az ellátottak száma 2442 főre nőtt. A beszámolóban elhangzott, a gyermekjóléti szolgáltatás 2009-ben 531 főt, 2010-ben pedig már csaknem 829 főt érintett. Oláh Márta hozzátette: az előző évhez képest egy kivételével minden családgondozási forma esetében növekvő esetszámmal dolgoztak. A védelembe vett gyermekek száma 9,5 százalékkal, az alapellátásban gondozottak száma 69 százalékkal, az átmeneti neveltek száma 39,2 százalékkal nőtt. Az előadó elmondta, a kiugróan nagymértékű emelkedéshez hozzájárul az igazolatlan hiányzás visszaszorítása érdekében életbe lépett jogszabály, amely emelte a szolgáltatás nyilvántartásába bekerülő, új gondozási esetek számát illetve az emelkedő tendencia oka lehet a munkába bekapcsolódott 39 jelzőrendszeri tag kiemelkedő aktivitása is. Az éves beszámolóból kiderült, a családgondozók 5657 alkalommal keresték fel otthonukban a szolgáltatásnál nyilvántartott gyermekeket. Az intézményben heti rendszerességgel működő, térítésmentes jogi tanácsadást 140 fő vette igénybe, pszichológiai terápián 172 fő, 412 alkalommal vett részt. A Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat 2010-ben hét alkalommal szervezett ifjúságvédelmi kerekasztalt, rendszeresen megtartotta péntek esti asztali jégkorong bajnokságait a városban élő gyermekek számára és folyamatosan működtette SZIKRA klubját, mely a hátrányos helyzetű fiatalok szabadidejének hasznos eltöltését hivatott segíteni. Oláh Márta kihangsúlyozta azt is, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórummal (KEF) együttműködve Pápa város öt évre szóló Drogstratégiájának keretében 44+3 fő kérdezőbiztost készítettek fel. Március 16-án megtörtént a lekérdezés, így jelenleg a 982 fős gyermekvélemények és a 390 fős pedagógus kérdőívek kiértékelése zajlik. A KEF és a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgáltatás legfontosabb feladata 2011-ben a Drogstratégia alapdokumentumának aktualizálása lesz – tette hozzá Oláh Márta.

A rendezvényen Orsós Károly rendőrszázados a fiatalkorúak körében elkövetett bűncselekményekről beszélt. Elmondta, hogy a 18 év alattiak bűnelkövetése évek óta egy adott sávban mozog. Számuk 70-120 közé tehető. A kiemelt főelőadó megjegyezte, az utóbbi egy-két évben inkább az alsó harmadban mozog az elkövetések száma. Fontos kiemelni azonban, hogy az elkövetett bűncselekmények esetenként figyelemre méltóbbak, kíméletlenebbek. Orsós Károly szerint a leggyakoribbak a vagyon elleni bűncselekmények, azonban nem mindegy, hogy az lopás vagy rablás formájában történik. Az utóbbi időben több emlékezetesebb rablás szerepel a rendőrkapitányság statisztikájában, illetve volt példa közfeladatot ellátó személy elleni erőszak elkövetésére is – tudtuk meg Orsós Károlytól.  

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!