Egy nap a biztonságért a Tarczyban


2011-03-22 21:26:14  | cikk: HuHa  | 


Egy nap a biztonságért a Tarczyban főképe
Első alkalommal adott otthont a Tarczy Lajos Általános Iskola a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság „Egy nap a biztonságért – egy nap az iskolában” elnevezésű programjának, mely mindazokkal a szervekkel és szervezetekkel ismertette meg a gyermekeket, melyek a személyes biztonságunkért, egészségünk biztonságáért, a természetért és a vagyontárgyaink biztonságáért dolgoznak. Az oktatási intézmény az idei tanév elején jelentkezett a megyeszerte kedvelt programra, így a ma délelőttöt az órákon elsajátítható tudományok helyett másfajta tanulás jellemezte.
-Négyszázhetven tanulónk vesz részt a programban – alsósok és felsősök egyaránt – és négy foglalkozáson vesznek részt a diákok körbeforgó rendszerben – mondta el az intézmény igazgatója, Venczel Csaba. A rendezvényen a legfontosabb témakör az alsósok számára a közlekedésbiztonság, a bűnmegelőzés, a természetvédelem, az egészségvédelem volt, emellett pedig rajversenyt is rendeztek a kicsiknek. A felsősöket a katasztrófavédelem, a tűzoltóság, a honvédség, a mentők, az ÁNTSZ és a Vöröskereszt munkatársai is tájékoztatták munkájukról és természetesen ők is kaptak információkat a közlekedésbiztonság, a bűnmegelőzés sőt a büntetésvégrehajtás szakterületéről.
-Sok veszély leselkedik ránk nap, mint nap és sokszor észre sem vesszük őket, vagy ha baj van, nem tudjuk, hogy kihez kell fordulnunk segítségért. Ezzel a programmal tudatosítjuk a gyermekekben, hogy mi mindenre kell odafigyelni az életben, mit kell tenni egy váratlan veszélyes helyzetben és kitől kaphatnak segítséget – fogalmazta meg a rendezvény jelentőségét az igazgató.
A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság közel húsz éve járja már ezzel a programmal a megye általános iskoláit, ilyen nagy létszámú oktatási intézményben azonban még nem voltak, mondta el Péter Katalin rendőr alezredes, az „Egy nap a biztonságért – egy nap az iskolában” elnevezésű program koordinátora.
- Minden olyan szervezetet bevontunk ebbe a programsorozatba, amelyek a biztonságunkkal valamilyen kapcsolatban vannak. Előadóink egy része Veszprémből érkezett és állandó tagja a csapatnak, de sokan vannak most itt a pápai szervektől is, így például a helyi rendőrkapitányság, tűzoltóság és katasztrófavédelem munkatársai.
A rendőrség az alsósoknak tartott kerékpáros- és gyalogos közlekedés biztonságáról szóló előadás mellett kerékpáros ügyességi pályát is kialakított az iskola sportpályáján, ahol a gyerekek kipróbálhatták magukat, a bűnmegelőzési tájékoztatón pedig azt is eljátszották, hogyan kell viselkedni és mit kell mondani, ha idegen csönget be hozzájuk és ők egyedül vannak otthon.
-A felsősöknek már komolyabb dolgokról is szólunk. Elmondjuk nekik, mi a bűncselekmény, annak kik a szereplői, hogyan kell viselkedni ahhoz, hogy ne váljanak bűncselekmény áldozatává, de szólunk arról is, hogy miként lehet elkerülni azt, hogy elkövetővé váljanak – ismertette a programot a VMRFK Bűnmegelőzési Osztályának kiemelt főelőadója, hozzátéve –néha megdöbbentő, hogy milyen kevés információval rendelkeznek a diákok. Éppen ezért elmondjuk azt is, hogy sok olyan diákcsíny van, ami bizony súrolja vagy át is lépi a bűncselekmény határát és 14 éves kor felett  már minden gyerek felelős a saját tetteiért. Ezt az információt például általában megdöbbenéssel fogadják a diákok.
A Katasztrófavédelmi tájékoztatón a tanulók megismerkedtek a különböző katasztrófa típusokkal, jellemzőikkel és az elhárításukra tett intézkedésekkel, a tűzoltó bemutatón pedig főként a technikai felszereléseket mutatták be az iskolásoknak a pápai tűzoltók.
-Célunk, hogy játékos formában felhívjuk a figyelmét a fiataloknak, hogy mit tehetnek azért, hogy a tűzoltóság hatékonyan működhessen, elmondjuk, hogy mely esetekben van szükség a tűzoltók munkájára és megismertetjük őket a különböző felszerelésekkel és azok alkalmazási lehetőségeivel. Természetesen a legnagyobb sikere a tűzoltóautónak van itt a rendezvényen és nagy lelkesedéssel próbálgatják a gyerekek a felszerelésünket is – mondta a Pápai Tűzoltóság munkatársa, Felsőbányai György tűzoltó hadnagy. Ezt igazolta Müller Péter, akinek a sok tájékoztató közül a lánglovagoké tetszett leginkább.
-Tetszik ez a program, sokkal jobb, mintha az iskolában tanulnánk – mondta nevetve a hetedik osztályos fiú – Hasznos dolgokat hallottam a Magyar Vöröskereszt előadásán, nagyon tetszett a honvédségi tájékoztató, ahol fegyvereket is mutattak és érdekes a tűzoltók felszerelése és az autójuk is. Azt is megtanultam, hogy tűzesetekhez, katasztrófákhoz, autóbalesetekhez és műszaki mentésekhez hívják a tűzoltókat, de más kisebb veszélyhelyzetben is segítenek.
Péter osztálytársának, Ivánkovics Bertalannak a fegyverbemutató keltette fel leginkább az érdeklődését.
-Egy kalasnyikovot és egy 9 mm-es kispisztolyt is bemutattak a honvédségi előadáson és nagyon tetszett – mesélte.
A program a megye többi iskolájához hasonlóan a Tarczyban is nagy sikerrel zajlott. Az előadók a szünetekben arról számoltak be, hogy a gyerekek nagy érdeklődéssel figyelték a tájékoztatókat, részt vettek a beszélgetésekben, jó kérdéseket tettek fel és nyitottak voltak a rendezvény iránt, mondta el Venczel Csaba igazgató.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!