Tanösvény átadó Tapolcafőn


2011-03-22 19:02:47  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Tanösvény átadó Tapolcafőn főképe
2010 őszén fogalmazódott meg a Tapolcafői Kertbarát Kör tagjaiban, hogy a Tapolca patak első szakaszát körbejárhatóvá szeretnék tenni. A meder partján szörnyű állapotok uralkodtak, ám a helyi lakosság és néhány önzetlen támogató segítségével először a partot tisztították meg, majd a tanösvény is elkészült. Ez azonban nem ment az egyik napról a másikra, Horváth Endre, a Kertbarát Kör elnöke meghatódottan mesélt a példaértékű összefogásról.
- Az első probléma az volt, hogy a Vízmű területére nem mehettünk, így az egyház kertjén keresztül tudtunk csak feljutni a forráshoz. Ehhez a két terület közé egy 70 méteres kerítést kellett készítenünk. Ezután következett a tanösvény rendbe tétele, mintegy 600 méteren, a templomtól az Örvény-tavon keresztül egészen a Csáki-hídig. Az is vezérelt minket, hogy minél több ember láthassa azt a természeti jelenséget. Szeretném megköszönni az emberek becsületes munkáját, öröm volt látni, hogy mindenki kivette részét a munkálatokból.
Bali Istvánné elnökségi tag szerint a tapolcafőiek életében mindig nagy szerepet töltött be a forrás és a Tapolca patak.
- A Tapolcafői Kertbarát Kör az első pillanattól kezdve felelősséget érez Tapolcafő nevezetességeinek, kincseinek megóvására, szebbé tételére. Törekvéseinket a városi Önkormányzat, a Pápai Vízmű Zrt. az első pillanattól kezdve támogatta, biztosítottak minket együttműködésükről. A tanösvények mára a környezetszemlélet formálás egyik kiemelkedő eszközévévé váltak és a látogatók körében is egyre népszerűbbek.
A szalagot dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Zsegraics Gyula önkormányzati képviselő, Unger Tamás alpolgármester, dr. Lukács Endre, a Pápai Víz-és Csatornamű Zrt. vezérigazgatója, valamint Horváth Endre, a Kertbarát Kör elnöke vágta át. Dr. Kovács Zoltán a helyiek összefogását emelte ki.
- 1967-ben nagy szomorúságot okozott, amikor a bauxitbányászat miatt elment a víz Tapolcafőn - mondta dr. Kovács Zoltán. 1990-ben azt prognosztizáltuk, hogy 2012-2015 között térhet vissza, szerencsére ez előbb bekövetkezett. Mint minden közösségben itt is vannak zászlóvivők, nem szeretnék én sem senkit kiemelni, erejéhez mérten mindenki hozzájárult az egyháztól a fuvarozókon keresztül egészen a Kertbarátokig. Egy közösség ereje, mutatkozott meg a tanösvény kiépítésével.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!