Dr. Pápai Lajos megyéspüspök a vallásos nevelésről beszélt


2011-03-22 09:14:53  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Dr. Pápai Lajos megyéspüspök a vallásos nevelésről beszélt főképe
Dr. Pápai Lajos megyéspüspök a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Pápai Csoportja meghívására tegnap este a Szent Anna Plébánián előadást tartott a vallásos nevelésről és a katolikus iskolákról. A Győri Egyházmegye püspöke elsősorban a keresztény hitről beszélt és arról, hogy mit jelent a hitről való tanúságtétel. Több téves megközelítést is felhozott példaként. Mint mondta, az Istenben való hit nem azt jelenti, hogy van is Isten, mivel ez önmagában nagyon kevés, mert ha így lenne, akkor egy olyan tárgy lenne Isten, mint egy szék vagy egy asztal és azon vitatkoznánk, hogy látható-e vagy sem. Isten ennél sokkal több. Emellett a hit, nem olyan, mint a számtanban a 2x2=4. Ha úgy lenne, hogy kiszúrná mindenkinek a szemét, akkor egyrészt nem lenne kegyelem, másrészt nem lenne szabad döntés.
- Vannak érveink, amik a hit felé vezetnek, de nem az érveknek hiszünk, hanem Istennek. Nem is úgy jutunk el a hit felé, hogy minden vallást, világnézetet végignézünk, majd tetszőlegesen választunk egyet közülük. Az abszolútra lehet csak építeni. Ma az istenellenes humanizmus és a keresztény humanizmus osztja ketté az embereket. A ma embernek választania kell, Istennel vagy Isten nélkül, ez a ma kérdése. Meggyőződésem, hogy az ember felszabadításának, istenné válásának egyetlen járható útja van, mely nem más, mint a testté lett ige, Jézus Krisztus.
A püspök előadása során összefoglalta a hitet a Zsinat megfogalmazása szerint is, utána pedig az egyházi iskolák tanítóiról szólt, végül az egyházi iskolák tanítóinak tanúságtételét részletezte. Dr. Pápai Lajos úgy véli, nekik úgy kell megjelenni a gyermekek előtt, hogy a tanításuk hiteles legyen, s emellett a tudás, a meggyőződés, a becsületes munka, a gyerekek szeretete, a tisztelet és a bátorság a követelmények támasztásakor mind alapfeltétel egy egyházi oktatóval szemben.
Az egyházi iskolák nyilván többet adnak a gyermekek nevelése során, mint egy hagyományos középiskola vagy gimnázium. Arról kérdeztem a püspököt, mi is ez a plusz? Dr. Pápai Lajos azt mondta, a jó tanulmányi eredmény fontos, de nem az a legfontosabb.
- Az a legfontosabb, hogy emberségben legyenek többek, és ezt nemcsak egy tanárnak kell képviselnie, hanem az egész iskola szellemiségének tükröznie kell, azért, hogy a gyermekek egymást is neveljék az iskolán belül. Nagyon fontos, hogy az egyházi iskolában a gyerekek észrevegyék azt, hogy a rászorulón, a gyengébben, a nehezebben tanulón segíteni kell, nemcsak saját magára gondolni, a másikat meg félrekönyökölni a versenyben.
Erkölcsi megújulásra van szükség, de a kereszténység nemcsak egy erkölcsi kódex - vallja a püspök. Ha azt szeretnénk, hogy mások legyenek az emberek és megváltozzanak, megújuljanak, akkor tanúságot kell tennünk a hitről. Csak önmagában megmondani azt, hogy így kellene csinálni, még nem hozza el a várva várt változást - fogalmazott dr. Pápai Lajos.
A hit az alapja mindennek, de sokan vannak, akik nem azért nem hívők, mert megátalkodott rosszak, csak még nem jutottak el odáig társadalmi körülményeik miatt, hogy ebben a kegyelemben részesüljenek, nem ismerték fel a személyes találkozást Istennel. Sokan vannak úgynevezett anonim keresztények, akik nem Istennek hívják azt, akihez fohászkodnak. A püspök előadása végén a katolikus iskolák mai helyzetéről, a rendszerváltás óta eltelt időszak hozadékairól, előnyeiről és hátrányairól beszélt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!