A Szolidaritás Órája


2009-10-29 20:37:23  | cikk:  | fotó: Tóth Tamara  | 


A Szolidaritás Órája főképe
Ma délelőtt 10 órakor kezdődött el az Egyesített Szociális Intézmények (továbbiakban: ESZI) szervezésében, a Barát utcai Otthonban a Szolidaritás Órája. A rendezvényen részt vettek többek között a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportjának képviselői, a Baptista Szeretetszolgálat Pápai Csoportjának képviselője és a történelmi egyházak képviselői. Magyarországon 2004. óta rendezik meg a Szolidaritás éjszakája című társadalmi akciót. A szervezők célja az volt, hogy a nagyvárosi emberek részvételükkel is kifejezzék együttérzésüket a nehéz sorsú emberekkel és sürgessék gondjaik megoldását. Az évek folyamán a fővárosból indult rendezvény országossá nőtte ki magát, városunk immár második éve csatlakozott ehhez az akcióhoz.

A programon a pápai hajléktalanszálló lakóit látták vendégül, mégpedig azért, hogy az otthontalanokra, a fedél nélkül élőkre irányítsák a figyelmet, egyfajta sorsközösség vállalásával, mondta az intézmény egyik szociális-mentálhigiénés munkatársa, Horváthné Velniceru Krisztina:

- Amikor szolidaritásról, társadalmi kirekesztettségről beszélünk a fő kiváltó okra, a szegénységre gondolunk. A szegénység nem más, mint pénzhiány, amely miatt az emberek hátrányos helyzetbe kerülhetnek. A szegénység növekedése az egész világot érinti. Az ENSZ által megállapított nyomorszint: napi 2 dollárnyi jövedelem egy felnőtt ember számára, mely átszámítva 350 forint egy napra, 10 827 forint egy hónapra. Megdöbbentő az érték, és még megdöbbentőbb, hogy a világon 1,2 milliárdan ennél is kevesebből élnek. Magyarországon 2001-ben 1,7 millió ember élt létminimumon, 2008-ban 3,1 millió ember él ezen a szinten.

Októberben világnapok, szolidaritási események jelzik az együttérzés fontosságát azon embertársaink iránt, akik koruk, lelki egészségük, fogyatékosságuk, szegénységük vagy hajléktalanságuk miatt kiemelt figyelmet érdemelnek. Ilyen volt az Idősek napja, a Fehérbot Világnapja és most a Szolidaritás éjszakája - mondta Oláh Márta, a Gondozási Központ Vezetője.

- Az a célunk, hogy a tél beköszönte előtt, az otthontalanokra irányítsuk a figyelmet. Immár második éve tesszük ezt nagyon jó szívvel. Ahhoz, hogy az elmélyülő szegénység és kilátástalanság ne generáljon újabb reményvesztett sorsokat, valamennyiünknek érdeke, hogy segítsük a rászorulókat, jussunk el a felismerésig, hogy a szegénység, a hajléktalanság társadalmi probléma. Mai rendezvényünk célja, hogy képesek legyünk közelebb kerülni, odalépni a fedél nélkül maradt emberhez, nevén szólítva, megismerve, megértve őt, valamennyire azonosulva vele belegondolva magunkat ezen embertársaink helyzetébe - mondta Oláh Márta, az ESZI Gondozási Központ vezetője.

Tóth Tamara


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!