Újabb sikeres nyomozások a Pápa Városi Rendőrkapitányságon


2009-10-28 21:57:42  | cikk:  | 


A közelmúltban két olyan bűncselekmény-sorozatot derítettek fel a Pápa Városi Rendőrkapitányság nyomozói, melyek az ország számos területére kiterjedtek. A sikeres elfogásokat követően ma tartottak sajtótájékoztatót az ügyekről.

Hét hónapon át üzemelt egy pénznyerő automata a nagygyimóti italboltban, amiről a Szerencsejáték Felügyelet ellenőrzése során kiderült, hogy hamis papírokkal helyezték üzembe. A kocsma tulajdonosa a Silver Kft. képviselőjével, az év elején kötött szerződés alapján járult hozzá az automata elhelyezéséhez, ám az ellenőrzés során kiderült, hogy ez egy fiktív cég, s a készülék üzemeltetéséhez adott valamennyi dokumentum jó minőségű hamisítvány. A tulajdonos feljelentést tett a rendőrségen, a pápai kapitányság nyomozói pedig azt az alkalmat használták ki, amikor az elkövető havi elszámolás miatt ismét az italboltba érkezett. A helyszínre kivonult nyomozók hét órát várakoztak - a Horváth Péterként bemutatkozó „képviselőre” – akit a helyszínen végül elfogtak. A tettes kihallgatása során elismerte, hogy Győr-Moson-Sopron megyétől Békés megyéig, másik 7 szórakozóhelyen üzemeltetett hamis papírokkal pénznyerő automatákat, 4 újabb készülék kihelyezése pedig folyamatban volt. Az automaták havi forgalma 400-800 ezer forint között mozgott, ami csaknem milliós nagyságrendű meg nem fizetett adót jelent. Mivel az közokirat-hamisításon túl, az adócsalás bűntette is felmerült, a Vám- és Pénzügyőrség jogosult a nyomozás folytatására – mondta el a sajtótájékoztatón Horváth József törzszászlós.

A másik bűncselekmény-sorozat áldozatai gyanútlan fürdőző vendégek voltak az ország különböző területén, többek között a pápai Várkertfürdőben –erről Szegedi Zoltán hadnagy tájékoztatta a sajtó képviselőit. Az elfogott trió az ország 17 fürdőkomplexumát járta, s az öltözőszekrények felfeszítésével a vendégek értékeit eltulajdonította. A Várkertfürdőben az év elejétől megszaporodott lopások miatt, a fürdő vezetése és a kapitányság között szoros együttműködés alakult ki, a biztonsági kamerarendszert kibővítették és e kamerák felvételei segítették a nyomozókat a felderítésben. Az eljárás során kiderült, a három férfi szervezetten és üzletszerűen követte el a bűncselekményeket, rendkívül körültekintően és feltűnés nélkül „dolgoztak”, azt a látszatot keltve, hogy nem tartoznak össze. Az öltözőben a vendégeket megfigyelték, majd a tehetősebbnek látszó látogatók szekrényét felnyitották és az ott talált értékeket elvették. A kamerák felvételeinek segítségével sikerült az elkövetőket beazonosítani. A pápai nyomozók ez alapján értesítették azoknak a településeknek a kapitányságait, ahol fürdőkomplexum működik, sőt valamennyi fürdőbe is eljuttattak egy pontos leírást és minden részletet tartalmazó tájékoztatót.  Október 23-án, Budapesten a Széchenyi Fürdő személyzete ismert rá az elkövetőkre, értesítették a rendőröket és ők elfogták a tetteseket, majd átadták őket a pápai nyomozóknak. Az eljárás során az is kiderült, hogy a Várkertfürdőt különösen a „szívükbe zárták” a tolvajok és több esetben is követtek el lopást. Ezen kívül Győrben, Siófokon, Esztergomban, Mezőkövesden és számos más településen lévő fürdők vendégeit károsították meg, a sértettek között a hazai vendégeken kívül cseh, német, osztrák és szlovák fürdőlátogatók is voltak. Az ügy felderítése az igazságszolgáltatás érdekein kívül egyben hazánk idegenforgalmi vonzerejének helyreállítását is szolgálja – állapította meg a sajtótájékoztatón Kovács Antal, a Pápai Termálvízhasznosító Zrt. vezérigazgatója.      

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!