Türr Napok híres volt türrös diákokkal


2011-03-19 14:08:42  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Türr Napok híres volt türrös diákokkal főképe
A hagyományoknak megfelelően idén is megtartotta a kétnapos Türr napokat az egykori bencés gimnázium. A pénteki Komoly Napra minden évben előadókat hív meg a szervező osztály, míg a szombati Vidám Napon inkább a sporté és a kikapcsolódásé a főszerep. Idén a 12.A felelt az előadások megszervezésért. A végzősök komolyan vették a feladatot, hiszen 12 előadó várta a délelőtt folyamán a diáksereget az iskola különböző termeibe. A 11.G a két előadássorozat között sem hagyta pihenni a türrösöket, hiszen szellemi vetélkedővel várta a diákokat. 
A Türr István Gimnázium és a Gróf Eszterházy Károly Kastély- és Tájmúzeum közösen nyert egy TÁMOP-os pályázatot, melynek keretében a mai előadók közül László Péter, Petrik István, Király András és Nagy-L. István, a múzeum munkatársai tartottak előadásokat az iskolában. Dr. Áldozó Tamás polgármester és Szvath Márton régész-muzeológus a Fő tér rekonstrukciójáról közösen beszélt a diákoknak a 12. A termében. A szervezők az előadók kiválasztásakor a híres, volt türrösökre fektették a hangsúlyt, így a négy muzeológuson, történészen kívül az összes többi előadónak volt valamilyen kapcsolata az iskolával, mint egykori tanára, vagy mint egykori diákjaként. Prof. dr. Veress Gábor, a balatonfüredi szívkórház igazgatója, dr. Schandl László, a Honvédkórház megbízott igazgatója, Závecz Tibor, a Sonda Ipsos igazgatója, dr. Süth Miklós állatorvos, dr. Katzer Zoltán, az Ajka Kristály Üvegipari Kft. ügyvezető igazgatója és prof. dr. Gazdag Ferenc, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem tanára is egykor pápai diákok voltak.
A tornateremben rendhagyó történelemóra várta a diákokat a Kárpát-medencében az V-XI. század között élő nomád népek életviteléről, ruházatáról és harcmodoráról, melyet a Pápai Hagyományok Hegye és a Pápai Delta Íjász Egyesület tagjai tartottak. A számszerű adatok helyett a tanulók kipróbálhatták a korai magyarok fegyvereit és harcászatát is.
A Türr napok keretében kétévente a szülőknek is műsorral készülnek a tehetséges diákok. Az úgynevezett Szülői Műsorra idén különösen nagy hangsúlyt fektetett az iskola. Több volt türrös diák is érkezett volna előadni, mint például a Bikini együttesből Lukács Péter, valamint Fodor Gabriella, Fodor Bernadett, Szóka Julia és Ekanem Bálint énekesek, de sajnos többen lebetegedtek vagy pedig fellépésük miatt kellett távol maradniuk a gálaműsortól.
Az AJTP-s 12.F  osztály feladata a mai Vidám Nap megszervezése és lebonyolítása volt. Foci, röplabda, ugrókötél és sakk várta a rossz idő ellenére a diákokat.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!