Tarczy Lajos halálára emlékeztek


2011-03-19 10:41:14  | cikk: mo  | 


Tarczy Lajos halálára emlékeztek  főképe
Koszorúzással rótták le tiszteletüket a Tarczy Lajos Általános Iskola diákönkormányzatának képviselői az iskola névadója, Tarczy Lajos halálának 130. évfordulója alkalmából. Pozsgai Réka, a 6.A osztály diákönkormányzat vezetője elmondta, fontos számukra a megemlékezés, hiszen Tarczy Lajos nemcsak névadója iskolájuknak, hanem a filozófus egykor a város kiemelkedő alakja is volt. Az intézmény tanulói és pedagógusai kezdetektől tisztelegnek a kiváló természettudós alakja előtt. Születésének évfordulója nagy esemény az iskola életében. A Tarczy-nap tavaly decemberben az űrutazás jegyében zajlott. Az egykori főiskolai tanár halálának évfordulójáról rendszerint szerény keretek között emlékeznek. Így volt ez ma is. A diákönkormányzatot segítő pedagógus, Dudás Szabolcs vezetésével a diákok megkoszorúzták az aulában felállított Tarczy-szobrot, majd fejet hajtottak a pápai filozófus egykori lakhelye falán állított emléktábla előtt is.

Képek:

TARCZY Lajos (Hetény [Komárom vm.], 1807 - Bécs, 1881): ref. főiskolai tanár, filozófus és természettudós, az MTA tagja (l. 1838, r. 1840). Teológiai és filozófiai tanulmányait a pápai ref. főiskolán végezte, matematikát és fizikát Bécsben és Berlinben tanult (1831-33). 1833-tól a pápai Kollégium matematika-fizika-filozófia tanára. A hagyományos kanti, keleti filozófiák helyett ő Hegel filozófiáját tanította, ami miatt sorozatos támadások érték, így le kellett mondania a tanszékről. A hazai természettudományos és ismeretterjesztő irodalom egyik első tudós művelője, 1838-ban jelent meg "Természettan" c. tankönyve, amely új korszakot jelentett a m. fizikaoktatásban és a nemzeti nyelvű műszaki szaknyelv kialakulásában. (Elismerésül az MTA tagjává fogadta, székfoglaló beszédére Széchenyi is felfigyelt). Jelentős szerepet vitt a Kollégium újjászervezésében és korszerűsítésében, a főiskolai nyomda megalapításában. Szorgalmazta a sokoldalú esztétikai és irodalmi nevelést. 1841-ben kezdeményezésére született meg a főiskolai Képzőtársaság, melynek tanárelnöke volt. Hatékonyan támogatta az itt tanuló Petőfit, maradandó hatással volt Jókaira, Eötvös Károlyra. A szabadságharcban honvédtisztként szolgált. Az önkényuralom idején a kollégiumi tanterv korszerűsítésén dolgozott. 1860-ban Dákán a Batthyány-kastélyban találkozott a hazalátogató Teleki Lászlóval. 50 éves tanári jubileumán (1880) a Kollégium és a város Jókaival együtt ünnepelt. Fél év múlva egy bécsi kórházban halt meg. S.: P., Alsóvárosi t. 1841-ben kiadta Gyöngyök a német költészetből címmel Schiller Goethe és Heine verseit német nyelven. Fő művei: Természettan (I-II. Pápa-Veszprém, 1838., az Akadémia nagyjutalmát kapta 1843-ban); Népszerű égrajz. (Pápa, 1838); Népszerű természettan. (Pápa, 1843); A dráma hatása és literaturánk drámaszegénysége. (Pest, 1843) .

Forrás: Pápai Pedagógus Lexikon

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!