Agyagfalvától Zsombolyáig


2011-03-19 08:30:50  | cikk: Babos Petra  | 


A Kolozsvári Szentimrei Alapítvány, a Pápai Pedagógus Művelődési Ház és a Művelődés Szerkesztősége Agyagfalvától Zsombolyáig című magyar nyelvű hírlapok, folyóiratok és könyvek Romániában 1918-1945 között elnevezésű kiállításra invitálták az érdeklődőket. Elsőként Schmidt Dezsőné, a Pedagógus Művelődési Ház alapítványának kuratóriumi elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Mátyus Alíz író, szociológus, a Szín-Közösségi Művelődés című folyóirat főszerkesztője szólt. Az ünnepséget Mátyus Ferenc születésének 90. évfordulója alkalmából szervezték.
- Kolozsvár és Pápa között szeretnék kapcsolatot teremteni. Én elsősorban apámra gondolok, aki itt élt és dolgozott. Az ő közreműködésével készítette el Szervátiusz Jenő és Szervátiusz Tibor kolozsvári szobrászművész a Várkastély előtti Jókai emlékoszlopot - mondta Mátyus Alíz.
A szociológus hozzátette, 40 éves baráti kapcsolat fűzi a kiállítóhoz, dr. Szabó Zsolthoz.
Dr. Szabó Zsolt egyetemi docens, a kolozsvári Művelődés című folyóirat főszerkesztője elmondta, hogy a kiállítás egy családi gyűjtemény anyaga.
- Mintegy nyolcadfélezer magyar nyelvű könyvből és több mint hatezer periodikából áll a tárlat. Minden bizonnyal lesz néhány olyan név, esetleg könyv-vagy lapcím, ami ismerősnek tűnik, de általában elmondható, hogy szégyenletesen keveset tud az irodalmi közvélemény, tudunk mindannyian önhibánkon kívül az első világháborút követő békeszerződés következtében a hivatalos magyar állami kereteken kívül rekedt magyarság irodalmáról, sajtójáról. Az utóbbi 90 esztendő történései nem nagyon kedveztek a lapok és könyvek fennmaradásának. Erdélyi viszonylatban az 1916-os román betörés, az 1918. decemberi megszállás, az 1920-as főhatalom-változás, a hosszabb-rövidebb ideig tartó rendkívüli állapotok, a magyar kultúra ellenében hozott törvények és a kommunista diktatúra mind-mind hozzájárult a foghíjakhoz. Az itt bemutatott könyvek egy részének ugyancsak hányatott sorsa volt. A politikai határokkal mesterségesen elválasztott nemzetrészeknek arra kell törekedniük, hogy minél teljesebben megőrizzék az irodalom, a nyelv egységét - hangsúlyozta a kiállító.
A tárlat március 18. és április 8. között tekinthető meg a Mátyus Ferenc emléktábla-avatásának kísérőrendezvényeként.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!