Párhuzamos életpályák – Kiállítás a Somogyi Galériában


2011-03-17 18:52:04  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Párhuzamos életpályák – Kiállítás a Somogyi Galériában főképe
Matzon Frigyes szobrászművész és A. Tóth Sándor festő-és bábművész közös kiállítása nyílt meg ma délután a Somogyi József Galériában Párhuzamos életpályák címmel. A két művész között több hasonlóság is fellelhető, hiszen amellett, hogy azonos időben éltek, közös bennük, hogy a 30-as, 40-es évek hazai és európai képzőművészeti szellemiségét, előadásmódját hasonló módon élték át és egyéniségükhöz igazították. Várpalota és Pápa város művészeti életének szervezői fogtak össze a kiállítás létrehozása érdekében, így a tárlatot Talabér Márta Várpalota polgármestere, országgyűlési képviselő nyitotta meg.
- Örömünkre szolgál, hogy a gyűjteményt nemcsak Várpalotán, hanem a megyében és megyén kívül több városban is be tudjuk mutatni. Matzon Frigyes azon művészek közé tartozott, akinek pályáját a második világháború kettétörte, hiszen addig egy egyenesen felfelé ívelő pályát futott be - több évet töltött Rómában - 1945 után azonban nehezen találta a helyét, művészetét sem ismerték el, szerencsére ez mára megváltozott, bizonyítja ezt a mai nap is.
- Rengeteg érték van a közelünkben, amit egymás számára meg tudunk mutatni – mondta köszöntőjében Dr. Áldozó Tamás – öröm, hogy A. Tóth Sándor képeit, műalkotásait ismét meg lehet tekinteni, hiszen az A.Tóth Galéria a városi átalakítások miatt bezárt, de készül az a project, melynek köszönhetően 2013-tól ez az értékes hagyaték méltó körülmények között - immár végleg - otthonra találhat.
A kiállítást megtisztelte jelenlétével Matzon Frigyes fia, Matzon Ákos is, aki néhány napja Rómában avatott fel egy Matzon szobrot.
- Az 1939-ben készült Apor Gábort ábrázoló portré bronzváltozatát avattuk fel Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes valamint Győriványi Gábor, Magyarország szentszéki nagykövetének társaságában. A mai világban szükség van olyan hiteles emberekre, akiknek az életútja biztonságot ad a többi ember számára, magyarán példaképek lehetnek, bízom benne, hogy ide tartozik Apor Gábor, A. Tóth Sándor és Matzon Frigyes is.

A kiállítás április 17-ig tekinthető meg a galéria nyitvatartási idejében.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!