Felvonulás helyett koncerttel ünnepeltek a tarczysok


2011-03-17 16:55:29  | cikk: mo  | 


Felvonulás helyett koncerttel ünnepeltek a tarczysok főképe
Az esős időjárás miatt koncert lett a felvonulásból. A Tarczy Lajos Általános Iskola kéttannyelvű tagozata a tavalyi évhez hasonlóan idén is megünnepelte Szent Patrik napját. A tervek szerint a gyerekek, pedagógusok és szülők Pápa Város Fúvószenekara kíséretében vonultak volna végig a Jókai utcán egészen a Tarczy iskola főépületéig. Ám az időjárás közbeszólt, így az Írország védőszentje tiszteletére rendezett ünnepséget koncert formájában a kéttannyelvű intézete tornatermében tartották. A gyerekek azonban ezt is nagyon élvezték, míg a fúvószenekar játszotta a pergősebbnél pergősebb dallamokat, a kisdiákok önfeledten lebegtették saját készítésű díszeiket, melyek mindegyike zöld színben pompázott. A hagyomány szerint ugyanis az írek nemzeti ünnepén zöld színbe borul a világ, zöld ruhákba öltöznek az emberek, zöld kiegészítőket viselnek a lányok, asszonyok és hogy miért? Lássuk!

Képek:

Szent Patrik purgatóriuma
Patrik, az írek térítője és nemzeti szentje (márc. 17.) alig ismert Írország határain túl, a római egyház is csak halála után 1200 évvel, 1631-ben szorított neki helyet az egyetemes naptárban. Névünnepén az ír férfiak kalapjukra zöld rekettyelevelet tűznek, és így köszöntik egymást: „Áldjon meg az Isten és Szent Patrik!” A legenda szerint Jézustól kapott botjával űzte el a zöld szigetről, vagyis Írországból a mérges kígyókat. A jámbor hagyomány azt is tudja, hogy a hitetlenkedőknek egy kénkövektől párolgó barlangban megmutatta a gonoszok pokoli kínját és az igazak örömét. A barlang neve azóta is Szent Patrik purgatóriuma, amelynek a középkor épületes vízió-irodalmában nagy híre volt.
Forrás: Bálint Sándor: Ünnepi kalendárium

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!