„Isten áldja a tisztes ipart” – Beszélgetés Szabó Tiborral, az Ipartestület elnökével


2011-03-15 16:04:41  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


„Isten áldja a tisztes ipart” – Beszélgetés Szabó Tiborral, az Ipartestület elnökével főképe
Az idei március 15-i ünnepségen Pápa Város Díszoklevele kitüntetésben részesült a Pápa és Térsége Ipartestület. Az 1886-ban alakult és 1949-ben feloszlatott Pápa és Vidéke Ipartestület szellemiségének örököseként és munkájának folytatójaként alakult újonnan 1990 nyarán a Pápai Ipartestület. A szervezeten belül olyan városunkban élő és dolgozó kisiparosok fogtak össze, akik élethivatásuknak tekintik magánvállalkozásukat és mindent elkövetnek a tisztes ipar becsületének fenntartásáért. Érdekképviseleti munkájukon túl kezdettől fogva közéleti szerepet is vállaltak, 1990-ben létrehozói voltak a Pápa Egészségügyének Javításáért Alapítványnak. Az iparosok az elmúlt években több alkalommal felajánlották munkájukat és támogatásukat a kórház, valamint helyi oktatási intézmények részére. Tagjaik közül többen Pápa Város Önkormányzata Képviselőtestületében és bizottságaiban vállalt munkájukkal segítették elő városunk fejlődését.
A 2001-ben felújított székházban Iparos Múzeumot alakítottak ki, összegyűjtötték a régi mesterek szerszámait, munkaeszközeit ápolva mindezzel a szakma hagyományait, de ezzel egyben lehetőséget is adtak az utókornak a múlt megismerésére. Minden évben iparos napot tartanak, melynek bevételét évről évre jótékony célokra, közösségek támogatására ajánlják fel. Az Ipartestület a helyi és a térség kis vállalkozásai érdekében végzett tevékenységével, valamint Pápa város közéletében betöltött szerepével kivívta városunk polgárainak tiszteletét és megbecsülését. Isten áldja a tisztes ipart!

Szabó Tibor 2001 óta a Pápa és Térsége Ipartestület elnöke. 2009-ben Pro Publico kitüntetésben részesült.

Pápa Város Díszoklevele kitüntetéssel ismerte el a városvezetés mindazt, amit Pápáért, a helyi és a térség kis vállalkozásai érdekében tettek. Mit jelent Önnek, illetve az Ipartestületnek ez az elismerés?
- Váratlan, de nagyon jól eső érzés, hogy a városvezetés minket tartott az idén méltónak erre a kitüntetésre. Azt gondolom, hogy az elmúlt 20 év során a közéletben sokszor szerepeltünk, kiállításokat, előadásokat, jótékonysági rendezvényeket és iparos napokat szerveztünk. Az idén 125 éves a Pápa és Térsége Ipartestület. Erre az alkalomra egy nagyszabású programot rendezünk majd - mondta el Szabó Tibor.

Milyen szerepet vállaltak, vállalnak a város életében?
- A mecénási szerep sem áll messze az iparosságtól, hiszen a rendszerváltás után a kórház urológiai osztályát szinte teljesen a mi tagjaink újították fel. Az Acsády Ignác Szakképző Iskolának is ajánlottunk fel eszközöket, de számos óvodának is. Gyűjtöttünk az árvíz és a vörösiszap károsultaknak. A 125 éves évforduló kapcsán is gyűjteni fogunk a kórháznak. Úgy gondolom, hogy a mai nehéz gazdasági helyzetben ezek nagy segítséget jelenthetnek a köz javára.

Jelenleg hány tagja van a testületnek?
- Közel 300 tagú a Pápa és Térsége Ipartestület. Régebben kötelező volt minden iparosnak belépnie a testületbe. Később ezt eltörölték, ekkor 100 főre lecsökkent a létszám, de mi most ismét „feltornásztuk”. Örömömre szolgál, hogy egyre többen lépnek be tagjaink közé.

Vannak olyan tagjaik, akikre kimondottan büszke a testület?
- Igen. Szeretném megemlíteni, hogy nagyon sok iparosunkat tüntetett már ki a város, elismerve kiváló munkájukat és szaktudásukat. Büszkék vagyunk Kis Honti Tiborra is, aki megnyerte az első kiskereskedői díjat az országban még a 90-es évek végén és Lőrincz Péter takácsmesterre, aki szintén országos díjat nyert munkájával. Elmondhatom tehát, hogy megyehatáron túl is ismertek vagyunk, hiszen Pápa városában az iparosság mindig is erőteljes volt.

Manapság már mindent gépesítenek. Mégis miért van szükség az Ipartestületekre?
- Kulturális értéket hordoz, szolgáltat a lakosságnak, mecénási szerepköre miatt pedig egy csodálatos ipartörténeti hagyomány része ez a szervezet. Szeretnénk ezt a mai fiataloknak is továbbadni, bemutatni. A 125 éves jubileum kapcsán fel fogjuk keresni az általános iskolákat és népszerűsíteni fogjuk a szakmákat a nyolcadikosok körében.

Milyen terveik vannak a 125 éves évfordulóval kapcsolatban?
- Május 28-án lesz egy nagyszabású ünnepségünk, iparos kiállítással, rendőrségi és tűzoltó-bemutatóval, a különböző szakmákról pedig előadásokat tartunk. Elsősorban egy értékteremtő és megőrző programot szeretnék összeállítani. Nyáron ismételten megrendezzük a családi iparos napot. Úgy látom, hogy a mai gazdasági életben a közösség ereje nagyon meghatározó. Nem könnyű megfelelni az elvárásoknak, nem egyszerű megküzdeni a nehézségekkel. Szeretném, ha a hétköznapokban érvényesülne a következő gondolat: „Vissza kell szerezni a kétkezi munka becsületét”- zárta gondolatait az elnök.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!