Kis Ernőre, 1848/49 emlékének legfőbb pápai ápolójára emlékeztek


2011-03-15 06:39:44  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Kis Ernőre, 1848/49 emlékének legfőbb pápai ápolójára emlékeztek főképe
A Pápai Pedagógus Művelődési Ház Irodalombarátok Klubja tegnap az Alsóvárosi köztemetőben főhajtással és koszorúzással tisztelgett Kis Ernő főiskolai tanár emléke előtt, a helytörténeti író születésének 155. évfordulója alkalmából. Az emlékezés Gosztola István szavalatával kezdődött, majd Huszár János helytörténész emlékezett nemzeti ünnepünk előnapján a város első helytörténészére.
- Ez a temető 1837. május elsején nyílt meg, itt megtalálhatóak a nagy események összes tanúi, az egykori honvédek, az egykori nagy professzorok és Kis Ernő sírja is. Száz lépésnél is közelebb van a Kis család sírboltjához Bocsor István sírja, még közelebb van Tarzcy Lajos sírja és a nagybátyja, az a bizonyos Osvald Dániel, Pápa egykori polgármesterének sírja is, aki 1848-ban, a lovas nemzetőrség parancsnokaként Kmety hadait kalauzolta Pápán - mondta Huszár János.
Ezt követően Huszár János ismertette a tekintélyes család kiváló sarjának, Kis Ernőnek, Pápa legtekintélyesebb helytörténészének, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléke legfőbb pápai ápolójának életét.
Kis Ernő:
155 esztendővel ezelőtt, 1856 márciusában látta meg a napvilágot Kis Ernő Pápán. Édesapja Kis Gábor főgimnáziumi tanár, lelkipásztor és nemzetőr főhadnagy, édesanyja Osváld Krisztina volt.
Kis Ernő egyik keresztszülője Jókai Mór sógora, Váli Ferenc tanár, lelkész, nemzetőr kapitány volt. Középiskoláit Tatán és Pozsonyban, az egyetemet Budapesten végezte. A Bibó és a Szász családoknál dolgozott nevelőként.
Kis Ernő koránál fogva nem lehetett ’48-as honvéd, de a forradalmi hagyományokat ápoló családja hatására, a ’48-as eszmék legméltóbb képviselőjévé vált Pápán. Számos cikket és könyvet írt a szabadságharc Pápa környéki eseményeiről, köztük: Pápa részvétele az 1848/49-es szabadságharcban, Pápa város fegyveres polgársága, Pápa melletti ihászi pusztán vívott 1849. Június 27-i csata emléke címmel. Nevéhez fűződik az ihászi csata emlékművének gondolata. Ő találta ki, ő szervezte meg felállítását a pápai Március 15. téri emlékműnek. A számos nehézség ellenére 1896-ban, a Millennium évében, a mai Március 15. téren felavatott emlékmű ma is dísze városunknak. E szobor körül emlékezik meg városunk évről évre – így holnap is – a ’48-as forradalom hőseire.
Kis Ernő magas kort ért meg, és mint a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának történelem, földrajz és latin szakos tanára, 1893-1917 között igazgatója is, nyugdíjas korában is széles körű társadalmi tevékenységet fejtett ki. Az új, Március 15. téri iskolaépület alapkőletétele 1994-ben az ő nevéhez fűződik. Írásai köteteket tesznek ki; Pápa és környéke életének számos területét feldolgozta.
Kis Ernő 71 éves korában, 1927-ben csendesen hunyt el. Nagy részvét mellett helyezték örök nyugalomra a Kis család Alsóvárosi temetői sírboltjában.

A megemlékezést követően a Pápai Jókai Kör képviselői és a Pápai Pedagógus Művelődési Ház nevében Kerecsényi Zoltán és Huszár János elhelyezték  koszorúkat a családi sírkőn.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!