Csíksomlyói Passió


2011-03-14 14:23:59  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Csíksomlyói Passió főképe
Szombat este a Vajda bérlet 2010-2011-es utolsó előtti előadását láthatta a színházbarát közönség, Csíksomlyói Passió címmel az Evangélium Színház és a Forrás Színház közös produkciójában, melyet Pataki András rendezett.Hétfő délelőtt rendhagyó irodalomóra keretén belül Németh Ervin drámatanár a Türr István Gimnázium és Kollégium néhány diákjával előkészítő tanórán a misztériumjátékról, a passióról beszélt, mivel a színházi előadások előtt nagyon fontos a megfelelő előkészítés is.Katona Imre különleges szertartásjátékában Krisztus passiója össznépi rituálé, amelyben egy színházi közösség kínokkal teli, ám felemelő alkotómunkájának részeként születik újjá a passió. Az előadás így Jézus szenvedésének, halálának és feltámadásának történetén túl az európai színház újjászületésnek ősi misztériumába is beavat bennünket.
- Csíksomlyói Magyar Passió címmel játsszuk ezt a darabot, amely az 1751., az 1752., az 1759. és az 1766. évi Csíksomlyói misztériumok, valamint egy ismeretlen helyről származó passiójáték felhasználásával készült el. Nyilván a passiójátszásnak van egy sajátos ősi misztériuma, amelyben mi magunk is részt veszünk. Ez teljesen másfajta munkát igényel mind rendezői, mind pedig színészi téren. A magyar kultúrtörténeti kinccsel találkozunk, ami több száz éves távlatból kialakult kultúrtörténeti ereklye. Ennek üzenete azon túl, hogy „felvillantunk” egy passiótörténetet, amely a mi magyarságunkról is szól, tele van olyan analógiával, amely hasonló a mi sorsunkhoz - mondta el hírportálunknak Pataki András rendező.
A Vajda bérlet utolsó előadása május 1-én lesz, amikor a Csókos asszony című operettet láthatják a nézők.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!