170 éve járt először városunkban Petőfi


2011-03-12 22:24:27  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


170 éve járt először városunkban Petőfi főképe
Petőfi Sándor 170 évvel ezelőtt járt először Pápán. Az évfordulóra a Pedagógus Művelődési Ház külön programsorozattal készült. Körülbelül egy hónapja a városi általános iskolák felső tagozatos tanulóinak és a középiskolásoknak rajzpályázatot hirdettek a szervezők. A pályázat témája Petőfi által Pápán, 1842-ben írt Tolvaj huszár című versének illusztrálása volt. Petőfi Sándor – Petrovics Sándorként – 1842-ben Pápán e verse alá írta le először a Petőfi nevet. Tehát városunkban vált Petrovicsból Petőfivé. A meghirdetett rajzpályázatra 30 pályamunka érkezett (22 általános iskolás, 8 középiskolás), melyekből tegnap nyílt kiállítás a Pedagógus Művelődési Ház nagytermében. Az ötletesebbnél ötletesebb, szabadon választott technikákkal készített munkákat Molnár Lajos festő-grafikus, a zsűri-elnöke értékelte, majd Kerecsényi Zoltán intézményvezető és dr. Reisinger János irodalomtörténész átadták a díjakat a diákoknak. Az általános iskola felső tagozatos tanulók közül első helyezett lett Kovács Mirella 12 éves tanuló, a Szent István Római Katolikus Általános Iskolából, második Benecz Fanni 14 éves tanuló a Petőfi Sándor Gimnáziumból, harmadik lett Kovács Médea Kira 12 éves tanuló a Weöres Sándor Általános Iskolából. Dicsérő oklevélben Marton Kitti 11 éves tanuló részesült a Szent István Római Katolikus Általános Iskolából. A középiskolás kategóriában első helyezést ért el Bella Márton 17 éves tanuló a Petőfi Sándor Gimnáziumból, második lett Orosz Erika 18 éves tanuló, szintén a Petőfi Sándor Gimnáziumból, harmadik pedig Gregosits Réka 15 éves tanuló lett a Pápai Református Kollégium Gimnáziumából. Dicsérő oklevelet Tóth Péter 17 éves tanuló kapott a Petőfi Sándor Gimnáziumból. Kerecsényi Zoltán a díjkiosztót követő gratuláló gondolatai közt elmondta, Schmidt Dezsőné kuratóriumi elnökkel a jövőt illetően terveik közt szerepel az, több ehhez hasonló illusztrátori pályázatot is hirdetnének majd a nagy múltú intézmény égisze alatt, hisz mint mondta, ezek nemcsak a jó kézügyességgel megáldottak, de mindenki épülésére szolgálhatnak.
A rendezvény zárásaként „Az ismeretlen Petőfi” – címmel dr. Reisinger János irodalomtörténész beszélt a halhatatlan szellemű magyar költő, hajdani pápai diák életének kevésbé közismert momentumairól, s különösképpen verseiről; azokról, amelyekről kevés szó esik az oktatásban. Mint mondta, Petőfinek hatalmas igazságérzete volt, folyton kereste, kutatta az élet nagy kérdéseit, s vallotta, hogy ő nem a világgal szemben akar elsősorban békében élni, hanem saját lelkiismeretével.
- Petőfiről nagyon keveset tudunk, a költő mindig is támadott személyiség volt, ezért az elmúlt 150 évben alapkönyvek nem jelenhettek meg róla.  Petőfi ultrabalos, a francia polgári forradalom legbaloldalibb szárnyához tartozó forradalmi eszméket vallott. Petőfi szerint az ember egyedüli nagy értéke a jellem, ha nincs jelleme, akkor semmije sincs. Nem ismerték, ma sem ismerik őt, túl azon, hogy Petőfitől azt a húsz, harminc verset szokták idézni, amelyek a szöveggyűjteményekben is megtalálhatóak. Nagyon sok magyar családban van Petőfi kötet, de nem ismerik őt és költeményeit sem, sokszor inkább félreismerték az irodalom egyik legnagyobb egyéniségét - mondta Reisinger.
A történész szerint Petőfit túl sok „regényesség” övezi, gyakran eltúlozzák őt; és még soha nem írtak róla olyan részletes tudományos értékelést, mint mondjuk Aranyról és Vörösmartyról. Sokszor megkerülték életművét az elmúlt század folyamán.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!