Film A fehér vértanúról - akinek az élete maga volt a kommunizmus elleni küzdelem


2011-03-10 21:00:39  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Film A fehér vértanúról - akinek az élete maga volt a kommunizmus elleni küzdelem főképe
A Pápai Polgári Kör ma filmvetítésre invitálta tagjait a Petőfi Moziba, ahol Koltay Gábor filmjét, A fehér vértanút nézhették meg az érdeklődők. A fehér vértanú, a Magyar Katolikus Egyház egyik legkiemelkedőbb alakjáról, Magyarország utolsó hercegprímásáról, Mindszenty József életéről, elveiről szóló dokumentumfilm. A vetítésen részt vett dr. Áldozó Tamás polgármester is.
A film több Mindszentyhez közel álló, és az általa vallott elvre is keresi a választ. Az egyház és a politika súrlódásai, időnkénti, drasztikus összecsapásai láttán felmerül a kérdés: vajon a hitéletnek önmegtartóztató módon, a templom falai között kell maradnia akkor is, ha a világi politikai hatalom az egyház lehetetlenné tételére, teljes körű megsemmisítésére törekszik? Vajon a szószékről szabad-e elmélkedni azokról a kérdésekről, amelyek a hívek mindennapi életét meghatározzák?
A bíboros erről így ír: „Általában nem szívesen láttam a papokat a hivatásos politikusok szerepében. Arra azonban, hogy ország rontók ellen tollal és szóval küzdjek, mindig készen álltam. Az volt a felfogásom, hogy határozott kiállással megakadályozhatjuk a vallásellenes, a társadalmat és a közerkölcsöt romboló mozgalmak hatalomra jutását.”
A százharminc perces film főszereplője, akit Sipos Imre - a Pesti Magyar Színház színész-rendezője - alakít, végigjárja a bíboros életének legfontosabb helyszíneit Mindszenty József szülőfalujától, Csehimindszenttől egészen a bécsi Pázmáneumig, ahol a főpap élete utolsó éveit töltötte.
- Bár húsz éve volt az úgynevezett rendszerváltás, de látjuk, hogy nap, mint nap előbukkannak olyan dolgok, amik még homályosak, amiket ez idáig elhallgattak előlünk, legutóbb például egy ügynök listát tettek nyilvánossá, amelyen pápai érintett is van. Tehát érezhetjük, hogy az előző korszak koránt sincsen lezárva, hanem közérdeklődés övezi részéről is, ezért egy emblematikus személyiséget mutatunk be a filmvásznon keresztül, akinek az élete maga volt a kommunizmus elleni küzdelem-fogalmazott a Kör elnöke.
A filmvetítés által indított gondolatok kisebb körök formájában tovább gyűrűznek majd a tagok között, melyek a Polgári Kör soron következő összejövetelén meg is jelennek az együttlétkor a megtárgyalandó témák között - véli Rabi István.
Koltay Gábor az elnök szerint pontosan azt teszi, amit tennie kell, példát mutat azzal, hogy felderíti azokat a személyiségeket, azokat a történéseket, amelyeket mély hallgatás övezett az előző rendszerben, ilyen személyiség volt Wass Albert, akiről nem is hallottunk 90’ előtt, vagy a fasisztának beállított volt kormányzó Horthy Miklós is, akinek a történelmi szerepét éppen ideje lenne újjá értékelni.
A Pápai Polgári Kör a következő alkalommal Nagy Anna kormányszóvivőt látja vendégül április 14-én.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!