„A magyar nép zivataros századaiból” - Rendhagyó irodalomóra


2011-03-10 06:27:51  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


„A magyar nép zivataros századaiból” - Rendhagyó irodalomóra főképe
A 60 esztendős Pápai Pedagógus Művelődési Ház '48-as emlékprogramjai keretében
rendhagyó irodalomórára várták tegnap a diákokat. „A magyar nép zivataros századaiból” című verses, zenés irodalmi összeállítás, melyet a veszprémi székhelyű TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad három kiváló művésze - Horváth Imre, Felföldi Gábor és Csóka Levente - mutatott be, kis ízelítőt adott a résztvevőknek egészen a honfoglalástól korunkig. A színpad több mint ötven éve működik már, negyven éven keresztül Pintér Tibor égisze alatt, tíz éve pedig Sz. Csordás Éva vezetésével.
- Előadásunk címe „A magyar nép zivataros századaiból”. Így természetesen Kölcsey kapcsán a reformkor is meg fog jelenni. Ez elsősorban egy  magyar kultúra napi összeállítás, mivel a magyarság teljes történetét átöleli, a honfoglalástól a rendszerváltás utáni időszakig, tehát Janus Pannoniustól Nagy Lászlóig - mondta el Felföldi Gábor, a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad szerkesztő-rendezője.
Az alkalmon Schmidt Dezsőné kuratóriumi elnök köszöntötte a megjelenteket, majd Felföldi Gábor a Himnuszt szavalta el. A közel egy órás műsorban a legjelentősebb költőink alkotásai segítségével tekinthették át a megjelent diákok a magyar nép szép és dicső, illetve szomorú és tragikus múltját. Az egyes korokon átívelő versblokkokat Csóka Levente zongorajátéka színesítette.

Képek:

TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad, Veszprém
Veszprém nagy múltú irodalmi színpadát 1958-ban Pintér Tibor előadóművész és népművelő alapította Fuchs Pál vegyésszel és Borbély László Ki mit tud? győztes versmondóval az oldalán. A Veszprémi Vegyipari Egyetemmel való jó kapcsolat révén a fiatal, lelkes versmondó csapat csatlakozott a Tudományos és Ismeretterjesztő Társulat Veszprém megyei Tagozatához azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy annak egyedüli kulturális csoportjaként az ifjúság körében is terjessze a költészet, az irodalom szépségét, értékét, eszmeiségét. Az 1970-ben elhunyt, a kor „támogatott” költőfejedelmének tiszteletére az irodalmi színpad 1971-ben vette fel Váci Mihály nevét.
Pintér Tibor negyven éven keresztül irányította eredményesen a Váci Mihály Irodalmi Színpadot: szervezte, szerkesztette és rendezte a műsorokat, amatőr fiatalokból kiváló versmondókat nevelt (többekből hivatásos előadóművész, színész lett); és egy országosan elismert, Veszprém megye városait, falvait rendszeresen látogató színvonalas versmondó csoportot kovácsolt.
1998-ban Pintér Tibor kiemelkedő tanítványának Sz. Csordás Éva előadóművésznek adta át az irodalmi színpad vezetését. A versmondó körök kultusza ekkorra bőven leáldozott, egyre szűkült a versbarátok köre, csökkent az igény a klasszikus pódiumműsorok iránt. A Váci Mihály Irodalmi Színpad öregjei elmaradoztak, fiataljai szétszéledtek, szerény számú lett az utánpótlás. Néhány év óta Sz. Csordás Éva az előadóművészet nagy „öregjei” közül már csak Horváth Imre szaktudására számíthat, továbbá a szakmai munkát nagyban segíti a fiatalabb generáció két tagja: Rábai Zsanett, valamint Felföldi Gábor, aki színházi tanulmányainak köszönhetően mind szerkesztésben mind rendezésben új szemléletmódot képvisel a hagyományok lerombolása nélkül.
Az irodalmi színpadnak évtizedek óta a veszprémi Városi Művelődési Központ ad otthont. A Veszprémi Irodalmi Pódium sorozat keretei között egy évadban 4-6 új bemutató születik leginkább költői évfordulókhoz kötődően. Persze az irodalmi színpad gyakran vállal alkalmi fellépéseket előzetes megbeszélés, felkérés alapján. Így például Kultúra napra, Valentin napra, Március 15-re, Költészet napra, Augusztus 20-ra, Október 6-ra, Október 23-ra, Karácsonyra, vagy bármilyen igény szerinti alkalomra készülnek egyedi szerkesztésű műsorok.
Az együttes 1996-tól tagja a Magyar Versmondók Egyesületének. A csoport munkája elismeréseként 1964-ben és 1968-ban Kiváló Együttes, 1998-ban Pro Comitatu (Veszprém Megyéért) kitüntetést, 2003-ban a Magyar Versmondó Egyesület "Ki viszi át a szerelmet" díját, 2008-ban pedig az Oktatási és Kulturális Minisztérium Elismerő Oklevelét kapta.
Sz. Csordás Éva nehéz időkben nagy örökséget igyekszik megőrizni, s a Váci Mihály Irodalmi Színpad működik, színvonalra törekszik, és Önnek műsorait ajánlja!
Forrás: internet

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!