Jogállami akadály a vasútrombolók útjában


2009-10-27 15:50:17  | cikk:  | 


A Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. (továbbiakban: NIF) megbízásából az Út-Teszt Kft. eljárást kezdeményezett a Nemzeti Közlekedési Hatóság Kiemelt Ügyek Igazgatóságánál az M85 gyorsforgalmi út és a Csorna-Pápa vasúti pálya kereszteződésében a vasúti töltés (vele együtt természetesen a vasútvonal) elbontásának ügyében.

Az eljárás ellen tiltakozásul szervezték vasútmentők a Csorna-Pápa vonalon június 21-én vasárnap azt a különvonatot, amely megállt a tervezett szintbeni kereszteződés helyén, s az akció résztvevői andráskereszt állításával hívták fel az útépítők figyelmét arra a tényre, hogy az építési területen vasútvonal halad át.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság október 26-án kelt határozatában a bontásra irányuló kérelem tekintetében az eljárást megszüntette, mivel megállapítást nyert, hogy "a bontásra tervezett vonalszakasz a vasúti közlekedésről szóló 2005. évi CLXXXIII. számú törvény 2. számú mellékletében, az országos mellékvonalak között szerepel, melynek megszüntetése csak a törvény módosításával lehetséges".

Úgy tűnik, lélegzethez jutnak a vasútmentők, s talán mégis van remény a vonal megőrzésére. Szakértők emlékeztetnek arra, hogy egyébként minimális többletköltséggel, a vasútvonalhoz közel eső földút feletti felüljáró áttervezésével és áthelyezésével szükségtelen lenne a vasútvonal elbontása, ám a minisztérium és a NIF képviselői eddig hallani sem akartak erről a változatról.


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!