Pápa, az iskolaváros


2011-03-08 19:48:37  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Pápa, az iskolaváros főképe
A Szűkebb Pátriánk Ifjúsági Honismereti Kör ma délután tartotta soron következő összejövetelét a Petőfi Moziban. Ezúttal Tungli Gyula nyugalmazott tanár tartott előadást Pápa, az iskolaváros 1531-től címmel.
Pápa iskolaváros 1531-től, hiszen van egy iskolaharang, amelyen ez az évszám szerepel. A harang jelenleg a Dunántúli Református Egyházkerület birtokában van.
- Pápát iskolavárosnak nevezik azért, mert jelenleg 14 iskolája van, közel 5000 diák jár ezek valamelyikébe és nagyon sok neves, kiváló tanár tanított itt, mint például: Mándi  Márton István, Bocsor István, Cziráki Lajos és A. Tóth Sándor is- kezdte előadását Tungli Gyula.
1945 előtt Pápán túlsúlyban voltak az egyházi iskolák, mert valamennyi felekezet felismerte, hogy hívei megtartásának legfontosabb eszköze az iskola. Ezért hozták létre a reformáció dunántúli központjában az evangélikus, majd a református iskolákat. Amikor a katolikus vallás vezetői látták, tapasztalták, hogy milyen komoly fegyver a hit megtartásában és a hívek visszatérésében az iskola, elkezdtek iskolákat létrehozni, építeni. Így az ellenreformáció korában létrejött a pálos iskola a magyar nyelv és a reáltantárgyak tanítását tűzve ki célul. De az egyházi iskoláztatás ügye egyáltalán nem volt zökkenőmentes, Mária Terézia az országot katolikussá akarta tenni. Ezért a Pápai Református Gimnáziumnak 1752-ben el kellett hagynia Pápát, Adásztevelre költözött, és csak 1780-ban telepedhetett vissza.  Az 1948 és 1952 közötti időszak volt az, amikor államosították az intézményt.
Tungli Gyula beszélt a Tarczy és a Szent István Római Katolikus Iskoláról, valamint kiemelte a Türr István Gimnáziumot, melyet 1638-ban alapított Csáky László gróf.
Jövő szerdán, azaz március 16-án dr. Áldozó Tamás polgármester tart majd előadást Pápa jelenéről és jövőjéről a diákoknak.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!