Jó adatok a turizmus iparból


2009-10-27 15:21:38  | cikk:  | 


Sokan látogattak Pápára szeptemberben is, derült ki a szállásadók eddig feldolgozott adóbevallásaiból, ezzel folytatódott az esztendő eddig eltelt időszakára jellemző tendencia: a statisztikai adatok a városunkban töltött vendégéjszakák számának dinamikus növekedését jelzik.

Szeptemberben a szállásadók eddig beérkezett jelentései szerint 1245 Pápára érkezett vendég 4991 vendégéjszakát töltött a városban, ebből a különböző jogcímen igénybe vett mentességek leszámítását követően 4349 éjszaka után fizettek idegenforgalmi adót. Tavaly szeptemberben az adóköteles éjszakák száma 3099 volt, a növekedés mértéke meghaladja a negyven százalékot. Az év első kilenc hónapjában tavaly 22792 vendégéjszakát jegyeztek, idén ugyanerre az időszakra ez a szám 30015 vendégéjszaka, ami közel 32 százalékos növekedést takar. Tavaly az év egészét tekintve kevesebb adóköteles éjszakát töltöttek Pápán (28932), mint idén az év első kilenc hónapjában. Tekintettel arra, hogy a Magyar Camping és Caravaning Club idén is Pápán tartotta évadzáró rendezvényét, amelyen október 23. és 25. között több százan vettek részt, előre jelezhető az, hogy a vendégéjszakák száma minden korábbi mértéket meg fog haladni az év végével. A vendégéjszakák száma az idegenforgalmi adó bevezetésének évében - 2003-ban - alig haladta meg a hétezret, idén e szám  ötszörösére nőhet.

A vendégek átlagos tartózkodási ideje szeptemberben a Várkert Campingben meghaladta az egy hetet, ez bármely szállástípus hazai összevetésében állja a próbát.

Az idegenforgalmi adó mértéke Pápán 350 Ft/vendégéjszaka. Az idegenforgalmi adóból származó bevétel minden egyes forintját a költségvetés 2 Ft-tal egészíti ki - egyelőre úgy tűnik, hogy csak december 1-ig. A jövő évi költségvetési törvényjavaslat ugyanis felére csökkentené a központi támogatást, ez az idei adatok ismeretében a városnak 10 millió forintos nagyságrendű bevételkiesést fog jelenteni.


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!