A szavazás után a polgármester és az egyéni képviselőjelölteket kérdeztük: mit várnak a mai naptól?


2011-03-06 19:30:20  | cikk: Tóth Tamara  | 


Az időközi polgármester és önkormányzati képviselő választáson, Pápán három párt indította jelöltjeit: a Fidesz-KDNP, az MSZP és a Jobbik Magyarországért Mozgalom. A jelöltek többsége a reggeli órákban, illetve délután adta le szavazatait, mi pedig velük tartottunk.

Dr. Áldozó Tamás a Fidesz színeiben indult a polgármesteri címért. Nehéz örökségre pályázik, hiszen a rendszerváltás óta a város vezetőjének dr. Kovács Zoltánt választotta meg a pápaiak többsége.
–Akármennyire biztos az ember az elvégzett munkában és biztos abban, hogy mindent megtett azért, amit szeretne elérni, ahogy közeledik az este hét óra, a feszültég és az izgalom úgy lesz majd annál nagyobb. Harminc százalékos részvételi arányra számítok, ez az időközi választáson már elfogadható adat-fogalmazott a polgármesterjelölt.

Unger Tamás dr. Kovács Zoltán korábbi, 9. számú egyéni választókörzetében indult az önkormányzati képviselői tisztségért. Mint mondta, tiszta, mocskolódás nélküli, ám komoly kampányon van túl.
–Nagyon sokat dolgoztunk az aktivistákkal együtt, itt is szeretném megköszönni a munkájukat. Sok helyen jártunk, sok emberrel beszélgettünk, tisztában vagyunk azzal, hogy a következő hónapokban mi a teendő- mondta a képviselőjelölt.
Unger Tamás délután kedvesével és barátaival együtt izgul az eredmények megérkezéséig, ő is 30 százalék körüli részvételi arányra számít.

Dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott szerint a mai választás az elmúlt húsz év eredményeinek megítéléséről és az eddigi városvezetőkről is szól. Az egykori polgármester leendő utódját maximálisan támogatja, így a szavazás előtt kézfogással bíztatta dr. Áldozó Tamást, sok sikert kívánva neki a mai napra.
–Dr. Áldozó Tamás sokat dolgozott velem az elmúlt időszakban, nem érdemtelenül lenne ő polgármester a városban, ha úgy döntenek a választók, ráadásul jó ómen-ként tegnap nyert a Lombard 4-3-ra. Dr. Áldozó Tamásnak megvan minden esélye arra, hogy megnyerje a mai polgármester választást. A korábbi egyéni választókerületemben pedig Unger Tamásnak, a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola igazgatójának is megvan az esélye arra, hogy nyerjen-véli a kormánytisztviselő.
Dr. Kovács Zoltán a részvételi arányok tekintetében minél magasabb számmal lenne kibékülve, bár tisztában van vele, hogy az időközi választásokon mindig alacsonyabb a részvétel. A nap hátralévő részét fiával tölti, az urnazárás után pedig a Fidesz irodában fogja várni az eredményeket.

Grőber Attila szerint, aki a szocialisták színében indult a polgármesteri posztért, ma is a demokrácia ünnepét élhetik át azok az emberek, akik elmennek szavazni.
- Az a váratlan helyzet, ami kialakult december végén, január elején szükségessé tette ezt a mai választást. Fontos az, hogy a választópolgárok eljöjjenek és részt vegyenek a választásokon. 25-30 százalékos részvételi arányra számítok, bár én az 50 százalék feletti részvétellel lennék elégedett. Azt gondolom, ha két választópolgár megy el választani, a választás akkor is eredményes és érvényes, de egy polgármesternek nagyon fontos, hogy valóban érezze azt, mögötte Pápa többsége áll. Akárhány százalékos részvételi arány lesz, politikailag azt tartom sikeresnek és eredményesnek, ha legalább a választópolgárok 50 százaléka plusz egy fő elmegy.
Az eredmények tekintetében Grőber Attila azt nyilatkozta, mindenki számára személyesen fontos az, hogy milyen eredmény fog születni, ám ennél sokkal fontosabb a város érdeke, hiszen hétfőtől együtt fognak dolgozni azért.

Kövér József, a 9. számú választókerület MSZP-s önkormányzati képviselőjelöltje elmondta, a részvétellel és az eredménnyel kapcsolatban nincsenek illúziói: lényegesen alacsonyabb részvételre számít az őszi választáshoz képest, az eredménnyel kapcsolatban pedig úgy fogalmazott, más a mostani helyzet, attól is függ, hogy milyen a széljárás.
- Én szeretnék tisztességesen szerepelni. Különösebb illúzióim nincsenek, csoda lenne, ha esetleg én kapnék több szavazatot. Ha ez megtörténne, én azokat a választópolgárokat is szeretném képviselni, akik nem rám adták le voksaikat. Listás képviselőként is mindent megtettem annak érdekében, hogy az embereket képviseljem-mondta a képviselőjelölt.
Kövér József az eredmények érkezéséig a számítógép előtt fogja figyelemmel követni az eseményeket.

Orbán Imre, a Jobbik Magyarországért Mozgalom polgármesterjelöltje ma első nagy megmérettetésén lesz túl politikai pályafutása során. Úgy látja, hogy a lakosság körében egyfajta fásultság lett úrrá a politika tekintetében, így ő is 30 százalékos, nagyon alacsony részvételi arányra számít.
- Bárki legyen is itt a polgármester, a legitimitását ez nem fogja megkérdőjelezni, hiszen az állampolgárok, akik elmentek szavazni, azok ráadták a voksukat, de úgy gondolom, azért el kell azon gondolkodni, hogy miért ilyen kevés választópolgár járult az urnákhoz ma is és tavaly ősszel is.
Orbán Imre saját eredményét nem számtanilag és százalékarányban méri. Mint mondta, azt a célt tűzte ki magának, hogy a választás végére megmaradjon a tisztessége, ami véleménye szerint bekövetkezett, és ez már egy jó hír.
A Jobbik Magyarországért Mozgalom kedden ad tájékoztatást a sajtó részére az eredményekkel kapcsolatban.

Süle Zsolt, a 9. számú választókerület jobbikos egyéni képviselőjelöltje a szavazását követően kérdésünkre elmondta, a várakozáson túl vegyes érzései vannak.
– Azt látom, hogy az emberek egyre jobban kiábrándulnak a politikából, egyre inkább reményvesztettek, egyre inkább nehezebb az életük, éppen ezért nem is tudom megjósolni, hogy mi várható ebben a körzetben sem.
A részvételi arány a kiábrándultság miatt alacsonyabb Süle Zsolt szerint, melyben nagy szerepet játszik az elmúlt nyolc hónap kormányzati tevékenysége. Szerinte több Fidesz szavazó csalódott, akik egy éve nagyon bíztak a pártban, illetve több negatívum is történt, ami az emberek aktivitását csökkenti. Saját szereplését illetően nincsenek illúziói. Mint mondta, ezt a körzetet nem lehet külön kezelni Pápa egészétől, ahogy Pápát sem lehet külön kezelni Magyarország egészétől; az elmúlt évek tapasztalatai alapján nem vár nagyobb elmozdulást.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!