Bartók magyarsága- előadás a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör összejövetelén


2009-10-27 08:00:39  | cikk:  | fotó: Tóth Tamara  | 


Bartók magyarsága- előadás a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör összejövetelén főképe
Tegnap este egy léleképítő és elgondolkodtató előadást tartott Tóth Annamária, a Nyugat-Magyarországi Egyetem főtanácsosa, egyetemi oktató a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör  szervezésében. A jövőre megalakulásának 10. évfordulóját ünneplő kör felekezethez való hovatartozás nélkül hívja meg előadóit.

- Az őszi előadásoknak egyházi gondolata van a Kálvin évre való tekintettel, hiszen Kálvin János (1509-1564) születésének 500. évfordulóját ünnepeljük 2009-ben-tudtuk meg Polgárdi Sándor, esperestől.

Az őszi szezon első előadásának címe: Bartók magyarsága, s Tóth Annamária a zeneszerző életútján keresztül arra is rávilágított, hogy mennyire nem egyértelmű ma a magyarságtudatunk. Ezért kell Bartókhoz fordulnunk, akinek magyarsága Petőfiéhez és Széchenyiéhez mérhető, mégsem ismerjük őt –fogalmazott.

- Ma, amikor kettészakadt Magyarországról beszélünk, hihetetlen a bartóki magyarságtudat aktivitása. Milyen ironikus, hogy a világban elismerték és ma is elismert, miközben nálunk még ma is van, aki hazaárulónak tartja őt. Most is kellene egy Bartók, mikor minden értéket a pénz vált ki, mert vissza kell térnünk őseink bölcsességéhez, az ősi kultúrához, értékrendszerhez, az ősi zenéhez.

A főtanácsos előadásában kitért arra is mit gondolt, mi volt Bartók Béla célja. A világhírű, saját hazájában megbecsületlen zeneszerző szerint minden nép kölcsönhatásban élt egymással, ezért az ősi magyar zenét úgy lelhetjük fel, ha megismerjük a szlovák és a román paraszti zenei világot is. Az ősi gyökerekből kell felépíteni az új világot, ami egyszerre lesz magyar és világi szintű. Bartók Béla a magyar paraszti zenét emelte világszínvonalra, evangéliuma volt a népek testvérré válásának célja és arc poeticája volt a magyar nemzet, a magyar haza javának szolgálata.

A Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör következő összejövetele november 2-án, hétfőn 18 órakor lesz a gyülekezeti házban, a rendezvény vendége dr. Fabiny Tamás, evangélikus püspök.

Tóth Tamara

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!