Chiléért szólt az ima ebben az évben


2011-03-06 16:17:40  | cikk: mo  | 


Chiléért szólt az ima ebben az évben főképe
Felekezettől, nemtől, kortól függetlenül imádkoztak a hívek a szegénységben, éhínségben élő emberek felemelkedéséért ma délután. Az Ökumenikus Női Világimanapot idén a Szent Anna templomban szervezték. A 26 éve Magyarországon is honos világimanap főszervezője Pápán ezúttal a katolikus egyház. Az imanap alkalmával közel 200 ország keresztény asszonyai a közös imádság erejével küzdenek minden évben más-más ország népének a hitben és a nehézségek közötti megmaradásáért. 2011-ben e figyelem középpontjában a dél-amerikai Chile áll. Idén Chile keresztény asszonyai állították össze azt az imádságos liturgiát, amelyet közösen énekeltek el a hívők az Ökumenikus Női Világimanap rendezvényein március első hétvégéjén.
Masszi Ferencné, az imanap pápai szervezője elmondta, csodálatos dolog, hogy a négy felekezet – a katolikus, az evangélikus, a református és a baptista – tagjai egy célért imádkoznak. A cél pedig nem más, minthogy az imanappal felhívják a világ figyelmét az éhezésre, a nyomorra, a szegénységre, – ez évben – különös tekintettel Chilére. Masszi Ferencné hozzátette azt is, ez a mai rendezvény Pápán is legyen egy felhívás olyan emberek felé, akik akár étellel segíthetik a szegény sorsú családokat. A program szervezője kihangsúlyozta, erre utal a rendezvény címe is: Hány kenyeretek van? Hiszen a kenyér megosztása a Jézus Krisztusba vetett reménység és a szolidaritás jele – hangzott el a mai imanap alkalmával. 

Képek:

Chile

Általános adatok:
Főváros: Santiago  Terület: 756.950 km2   Népesség: 15.153.797 fő Népsűrűség: 19,8 fő/km2
Népcsoportok: mesztic (60%), fehér (28%), indián (7%) Államforma: köztársaság
Hivatalos nyelv: spanyol Vallások: katolikus (89%), protestáns (11%)
Hivatalos pénz: 1 chilei peso = 100 centavo

Vallás
A chileiek 89%-a tartozik a katolikus egyházhoz, 10%-uk protestáns (metodista, evangélikus, anglikán, baptista, presbiteriánus, mennonita stb.), a maradék 1% pedig orthodox, muzulmán, zsidó vagy egyéb. A pünkösdista egyház erős chilei jelenléte egyedülálló Dél-Amerikában.
1999-ben törvény garantálta a vallási szabadságot. A vallásoktatás szabadon választható tantárgy az iskolákban.
Chilében tovább él a „népi vallásosság” is, amely folklórelemekkel ötvözi az egyházi hitvallást. Az ajmarák egy fensőbb erőben hisznek, aki kapcsolatban áll az emberrel. Az evangélium összekapcsolódik az ajmara kultúrával, a földanya, „Pachamama” szeretetével.
A mapucsék zenéje őrzi ősi hitüket.
A chileiek hite számos nagyszabású, gyönyörű ünnepben kifejeződik. Cuasimodo ünnepe a húsvét utáni első vasárnapra esik. Az ünnep szépségét, jelentőségét II. János Pál pápa is kiemelte.

A WDP Chilében
Chilében a Világimanap szervezése 1980-ban kezdődött, a Latin-Amerikai ökumenikus Nőszövetség keretében. Az imanapi szervezőbizottság 2000-ben alakult meg, Santiagóban. E csoport céljai közt szerepel az asszonyok elérése országszerte, ökumenikus egyházi és társadalmi képviseletük. Átfogó hálózatot szeretnénk létrehozni. A 2011-es imanapi anyag létrehozásával a magbékélést is igyekeztünk szolgálni ország.

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) hivatalos honlapja: www.meot.hu

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!