Barokk főurak az Utazás kiállításon


2011-03-04 20:48:19  | cikk: HuHa  | 


Barokk főurak az Utazás kiállításon főképe
Ezernél is több látogató kereste fel ma is Pápa város standját az Utazás kiállításon – mondta el érdeklődésünkre Gaál Gyula Istvánné, a Tourinform Iroda vezetője a kiállítás mai napjának zárása után. A vendégek nagy érdeklődéssel fordulnak a barokk viseletbe öltözött turisztikai szakemberek felé, örömmel próbálgatják a kiállítói téren elhelyezett kényelmes barokk stílusú foteleket, de a tavalyihoz hasonlóan nagy sikere van a városról szóló totónak, a képkirakó játéknak és a Pápai Hús 1913 Kft. sonkakóstolójának is.
A 34. Nemzetközi Idegenforgalmi Kiállítás tegnap délelőtt nyitotta meg kapuit a Hungexpo területén, hazánk legjelentősebb turisztikai rendezvényén - mely vasárnap estig tart - ezúttal harminckét ország hatszáz kiállítója mutatkozik be.  A rendezvény hivatalos megnyitóját tegnap délután tartották, a kiállítást Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes ajánlotta a látogatók figyelmébe.
-Az eddigiek közül talán a legsikeresebb idegenforgalmi kiállítás az idei, mind a külföldi mind a belföldi kiállítók számát és kínálatát tekintve. Úgy vélem, egyre többen fedezik fel, ahhoz, hogy vendégek jöjjenek, turisták legyenek el kell jönni erre a kiállításra, be kell mutatkozni a látogatók előtt és ebből adódóan minden eddiginél nagyobb látogatottság és kínálat jellemzi a rendezvényt – mondta el hírportálunknak a miniszterelnök-helyettes, akivel a pápai standon beszélgettünk. Navracsics Tibor arról is szólt, hogy a kormány stratégiai jelentőségűnek tartja a turisztikát.
-Talán az volt a probléma az elmúlt években, hogy bár abban mindenki egyetértett, hogy az idegenforgalom és a turizmus fontos bevételnövelő ágazat lehet, de egészében kezeltük mindig az idegenforgalmat és soha nem specifikáltuk, hogy melyik irányba mozduljunk el. Úgy gondolom, fontos, hogy megállapítsuk, a gyógyturizmus, a gyógyfürdők fejlesztése, a vallási turizmus és a konferencia turizmus lehet az az ágazat, ami az igazán igényes látogatókat – a fogyasztási szokásaikban és műveltségükben igényes látogatókat – Magyarországra vonzza, és nekünk ezt kell megcélozni.
Az Utazás 2011 kiállítás külföldi díszvendége India, hatalmas standjuk színes fotói között száriba öltözött hostessek adnak tájékoztatást az érdeklődőknek az utazási lehetőségekről, India kínálta látnivalókról.
-Indiában mindenféle turisztikai ágazat megtalálható, vannak nagy folyóink, tengerpartunk, rengeteg gyönyörű látnivaló, van kalandturizmus, lehet sivatagba menni, hegyeket járni, kínálunk sportolási lehetőségeket, jelentős az egészségturizmus és még sokáig folytathatnám a sort. Nálunk mindenki megtalálja az érdeklődési körének megfelelő kikapcsolódást –mondta el Elizabeth Varte, az indiai kiállítás egyik munkatársa. A díszvendég ország szakemberei együttműködést és gazdasági szempontokból is előnyös barátság kialakítását remélik a budapesti kiállítástól.
A rendezvény hazai díszvendége idén Győr városa. Standjukon gyönyörű sportautó kápráztatja el a látogatókat és színes kulturális kínálattal, programok sokaságával hívják a városba a turistákat. Simon Róbert Balázs alpolgármester úgy véli, Győr méltán kapta meg a díszvendég címet. Mint mondta, városuk a kezdetektől részt vesz az Utazás kiállításon és most elértek a csúcspontra.
-Nemcsak Győr városának kulturális rendezvényeit, fesztiváljait mutatjuk be, hanem elhoztunk egy szép sportkocsit is, hiszen az Audi reprezentálja a várost, és természetesen a Széchenyi István Egyetem is itt van velünk. Győr sikere három pilléren nyugszik, egyik maga a város – az önkormányzat – a másik az egyetem, a harmadik pedig az Audi Hungária Motor Kft., mely tizennyolc éve működik a városban és nemcsak a település, a térség meghatározó gazdasági szereplője, hanem ismertséget hoz Győrnek Európa szerte.
Az alpolgármester szerint a város nagy előnye, hogy könnyen elérhető - hiszen autópálya mellett fekszik -, hogy Győr a folyók városa, így a vízi turizmusra is alapozhatnak és hogy a tudatos városmarketingnek köszönhetően egész évben rendezvényekkel, fesztiválokkal várják a látogatókat.    Az idegenforgalmi kínálat sokszínűségéhez illően a győri stand színes programot is kínál a kiállítás idején: műsort ad a Vaskakas Bábszínház, a Győri Nemzeti Színház és a nemzetközi hírű Győri Balett.
A díszvendég címet Pápa is magáénak kívánja, már 2013-ban – ezt már dr. Áldozó Tamás alpolgármester mondta, aki tegnap látogatott el a rendezvényre. A pápai delegációt nagy érdeklődés övezte a Hungexpo-n, hiszen barokk főúri viseletben keresték fel a város kiállítását: „grófok és grófnők” vonultak végig a standok között, s a pompázatos ruhákra kiállítók és látogatók egyaránt felfigyeltek. A kiállítási téren dolgozó pápai turisztikai szakemberek ugyancsak barokk viseletbe öltözve fogadták a vendégeket, a stand egy része pedig barokk bútorokkal berendezve idézi meg a letűnt kort.
-Az a célunk, hogy a 2013-tól nyújtandó turisztikai szolgáltatásainkat bevezessük a piacra, ebből kínálunk már most kóstolót és szeretnénk eljutni odáig, hogy a hazai díszvendég két év múlva Pápa lehessen.  Az idén bemutatót tartunk a pápai barokkból, a Várkertfürdő szolgáltatásaiból és a pápai ízekből –mondta az alpolgármester, hozzátéve – meglepődve tapasztaltam, hogy a barokk nagyon kevés település kiállításán jelenik meg, tehát az, hogy mi a barokkból turisztikai termékeket alkotunk, jó ötlet, mert jelentős versenyelőnyt teremtünk a vetélytársainkkal szemben.
Az alpolgármester ezúttal is elmondta, a jelenlegi fejlesztésekből többszáz munkahelyet, többszáz családnak jó megélhetést, az önkormányzatnak pedig komoly adóbevételt remélnek, valamint azt, hogy ezek a bevételek megfelelő fedezetet biztosítanak azokhoz a hitelekhez, melyeket e beruházásokhoz vett fel a város. A pápai kiállítási standon a barokk hangulat mellett jelentős szerepet kapott a Várkertfürdő és a Pápai Hús 1913 Kft. is, a látogatók megismerkedhetnek a fürdő szolgáltatásaival és fejlesztésével, a húsipari cég pedig ízletes kóstolókkal fogadja a vendégeket. A kiállítási teret Navracsics Tibor is felkereste a megnyitó után és rövid megbeszélést folytatott dr. Áldozó Tamással. A miniszterelnök helyettes mosolyogva mondta – bár kevés közvetlen szállal kötődik Pápához, azért egy kicsit ő is pápai, de legalább is Veszprém megyei. A pápai beruházásokról szólva elmondta, ismeri a város fejlesztési terveit és meglátása szerint, ha megvalósulnak a rekonstrukciók, akkor Pápa belvárosa a mostaninál is hangulatosabb, autómentes belváros lesz és Pápa visszanyeri régi dicsőségét. A kormányzat idegenforgalmi stratégiájába - mely a gyógyturizmusra is épít – beleillik a Várkertfürdő fejlesztése is, hiszen az új gyógyászati centrum is e területet célozza meg. Kovács Antal, a Pápai Termálvízhasznosító Zrt. elnök-vezérigazgatója is úgy tapasztalta, hogy komoly érdeklődés mutatkozik a kiállításon a fürdőkomplexum iránt.
-Ezen a kiállításon mindenképpen jelen kell lenni és a Várkertfürdő eddig minden évben képviseltette magát. Az utóbbi három évben Pápa város közös standján jelentünk meg, az idén természetesen már a fürdőbővítésre is a felhívjuk a látogatók figyelmét. Örömmel tapasztalom, hogy a vízfelület bővítés és a strand új attrakciói iránt nagy az érdeklődés. Azt gondolom, hogy a fürdő bővítése is hozzájárul a város vendégforgalmának növeléséhez, melyet a Várkastély turisztikai attrakciói eredményeznek majd.
A vezérigazgató a többi fürdő kínálatát is megtekintette, s mint mondta, azt a komplexitást, amit a Várkertfürdő és a város tud nyújtani a beruházások után, kevés település tudja kínálni a turistáknak. 
A pápai kiállítást már az első napon nagyon sokan keresték fel, s mint kiderült Pápa városát szinte mindenki ismeri. A standon városismereti totó és képkirakó várja az érdeklődőket, a játékos kedvű látogatókat ajándékokkal jutalmazzák a standon dolgozó turisztikai szakemberek.
-Idén is beigazolódott, hogy a felnőttek is szeretnek játszani, voltak, akik már tavaly is felkerestek bennünket és most visszatértek egy játék kedvéért. A városi totóhoz a prospektusokból kapnak segítséget a látogatók, a kérdések a turisztikai helyekhez, látnivalókhoz kapcsolódnak, a puzzle-val pedig a város nevezetességeit rakhatják ki az érdeklődők. A Pápai Hús sonkakóstolóinak is nagy sikere van és sokat várunk a szombatra és vasárnapra tervezett barokk fotózástól is, hiszen a vendégek beöltözhetnek ezekbe a pompázatos ruhákba, a róluk készült fotót pedig kinyomtatva azonnal magukkal is vihetik – mesélte a Tourinform Iroda vezetője.
A pápai kiállítási stand az „A” pavilonban található, a 208/A területen. Az 2011-es Utazás kiállítás vasárnapig várja az érdeklődőket, naponta 10-18 óráig.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!