A Kamarazenekar Farsangi Koncertet adott a JMK-ban


2011-03-04 06:50:54  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


A Kamarazenekar Farsangi Koncertet adott a JMK-ban főképe
A JMK Kamarazenekara tegnap este derűs hangulatú Farsangi koncertet adott a Jókai Mór Művelődési Központ színháztermében. Nagy Tibort, a zenekar vezetőjét az előadás előtt kérdeztük az előkészületekről. Mint mondta, kicsit izgul, mert egy-két mű borotvaélen táncol, hiszen január elejétől kezdtek el gyakorolni a mai koncertre.
– Nagyon kevés idő állt a rendelkezésünkre és nagyon sokféle mű volt, újak, amelyek esetében a ritmika helyrerakása sok időt emésztett fel - fogalmazott a karnagy.
A hagyományos klasszikus zene mellett a modern művek felé is nyitott mai koncertjével a kamarazenekar, így az est folyamán Strauss és Mozart mellett ismert Disney dalok is felcsendültek.
A hangversenyt több blokkra osztották a szervezők; a zeneszámokat műfajilag vagy hangulatilag csoportosították.
Az első részben Vincenzo Bellini kétfelvonásos operájából, a Normából az Induló, két Mozart szerzemény, az Andante a D-dúr divertimentóból és a Szöktetés a szerájból című operából Osmin áriájának vonószenekari átirata mellett Boccherini Menüettje és Brahms Keringője hangzott el.
A második blokk jellegzetessége az orosz zene hangzásvilága volt, melyet Borogyin és Csajkovszkij művei fémjeleztek. Borogyin „főállásban” kémikus volt, melyből doktori címet is szerzett, ám élete során javarészt kamarazenélt, zenét szerzett és tagja volt az Orosz Ötök zeneszerzői csoportjának, akik az orosz népi hagyományokat és népzenét tartották műveik alapjának. Csajkovszkij munkássága bizonyos mértékben szemben állt az Ötök zenei hitvallásával, mert ő beleszőtte műveibe az európai romantika elemeit is. A nápolyi dal című szerzeményével Bella Márton, a Bartók Béla Zeneiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulója működött közre trombitán.
A harmadik zenei csokor különlegessége Horváthné Eisenbeck Ágota előadása lett volna, de sajnos a művésznő megbetegedett és nem tudott fellépni a mai koncerten. A tánczenék igazi farsangi hangulatát Köhler Körtánca, Richardy harlekin polkája és Johann Strauss Kék-Duna keringőjének vonószenekari átirata varázsolta a színházba ma este.
A záró műsorrészben műfajt váltott a kamarazenekar. Különböző részletek hangzottak el a Madagaszkár 2 című rajzfilmből, melyet egy bariton kürtre és zenekarra írt dal követett Horváth Adrienn művésztanár tolmácsolásában trombitán. Ezt követően felcsendültek a csengettyűk is a Bells and pizzieato című darabban. Végül Disney klasszikusokkal zárult a nagyszerű hangulatú koncert, melyben zongorán Falakiné Piltman Erika, a Bartók Béla Zeneiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanárának közreműködésével.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!