Nem volt akkora erőnk, mint amit hittek rólunk húsz évvel ezelőtt-Lezsák Sándor dr. Áldozó Tamással beszélgetett


2011-03-03 08:33:42  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Nem volt akkora erőnk, mint amit hittek rólunk húsz évvel ezelőtt-Lezsák Sándor dr. Áldozó Tamással beszélgetett főképe
Lezsák Sándor a Nemzeti Fórum elnöke, a Parlament alelnöke volt tegnap dr. Áldozó Tamás polgármesterjelölt beszélgetőpartnere az Esti Kornél Kávéházban. Lezsák Sándor, fiatal költőként 1979-ben, Lakiteleken a József Attila Kör vezetőségi tagjaként megszervezte a Fiatal Írók Találkozóját.
Elsőként a 70’-es, 80’-as évek légköréről, hangulatáról és a közelgő rendszerváltás megéléséről kérdezte dr. Áldozó Tamás. Lezsák Sándor visszaemlékezései során elmondta, mindig voltak visszaigazoló hozzáállások és gondolatok különböző emberek, egyházi közösségek részéről, még a legnehezebb időszakokban is. Mindig voltak történelmi múlttal rendelkező személyek, akik „nem ripacskodtak, nem mártírkodtak”, hanem rendkívül csendesen, szerényen, ugyanakkor ellenállhatatlanul vonzó gondolkodásukkal a hitelességet testesítették meg.
Lezsák Sándor saját bevallása szerint mindig vonzódott a könyvtárak tiltott részlegű könyvespolcaihoz, a zárt anyagokhoz, így amikor 1969-ben az Országos Széchenyi Könyvtárba került könyvtári segédmunkásként az egyik álma vált valósággá, hiszen betekinthetett az 56’-os forradalom akkor még zárt iratanyagába, plakátjait, röpiratait, nyomtatványait láthatta és itt találkozott először tényszerűen a határon túli magyarság gondjaival, problémáival is.
- Sokunknak van olyan élménye, gondolata 56’-tal kapcsolatban, amelyek a '70-es, '80-as években búvó patakként éltek, s ha hol itt, hol ott feltörni készült, akkor megpróbálta az akkori rendszer elnyomni, lejáratni. Több embert is ismerek, akinek a rendkívül alattomos Kádár-rendszer miatt, annak némító, bénító mechanizmusai miatt ment tönkre az élete. 
Különleges élményét mesélte el a rendszerrel kapcsolatban, amikor egy jó ismerőséről kiderült, hogy 3/3-as ügynök volt. A hírrel kapcsolatban főleg az döbbentette meg, amikor megtudta azzá válásának tényleges okát: az édesanyja szeme súlyosan beteg volt, gyanútlanul keveredett a pártérdek soraiba és a végén már nem volt más választása, mint hogy édesanyja szemműtétjéért, elkészült útlevéléért cserébe aláírta a papírt és attól kezdve információkat kellett szolgáltatnia a környezetéről, pedig nem volt a rendszer híve.
- Itt ülünk jó néhányan. Mi mit tettünk volna ebben a helyzetben? Iszonyú, szóval nem tudom azt a szerencsétlent átkozni és bűnösnek kikiáltani. Nem ő volt a bűnös, hanem a rendszer a bűnös, amely ilyen és ehhez hasonló kényszerhelyzeteket teremtett. Később, a rendszerváltás után kikértem a rólam szóló anyagokat. Több mint 2000 oldal és egy szombati napon nekikészültem, hogy végigolvasom, a kíváncsiság csak bennem volt. S amikor az első oldalon elkezdtem olvasni az első jelentést, borsózni kezdett a hátam, gyöngyözni kezdett a homlokom, szabályosan borzongtam, mert…az én Feri bácsim írja, kézzel írja a jelentés rólam, több oldalon keresztül…?!Émelygést éreztem, így aztán le is tettem, nem olvastam tovább.Lezsák Sándor megfogalmazása szerint húsz évvel ezelőtt nem voltunk olyanok, mint amilyennek látszódtunk, most pedig többek vagyunk annál, mint aminek látszódunk. 
- Nem volt akkora erőnk, mint amit hittek rólunk húsz évvel ezelőtt. Most pedig több ez a politika erő, mint amit látnak benne. Ez a különbség a rendszerváltás és a mai politikai helyzet között - fogalmazott a politikus, író és költő.
Összességében úgy véli pszichikai játék volt az a rendszer, amihez nem lehetett hozzászokni, akárcsak a természeti katasztrófák esetében sem lehet például egy földrengést tiltakozó nagygyűléssel megakadályozni. Mint mondta, ők fiatalon azért mindig feszegették a határokat, keresték a módját annak, hogyan lehet kitörni, így ennek nemzedéki eredményeként született meg Lakiteleken 1979. májusában a Fiatal Írók Találkozója a korszerű nemzetönismeretről. 
Dr. Áldozó Tamás kapcsolódva a gondolathoz elmondta, amikor Pápán megalakult a Fidesz, azt vették észre az alapítók, hogy felfigyeltek rájuk, hallatszott a szavuk, komolyan vették őket a rendszer hívei. Erősnek tűntek akkor azok az erők, de mi alapozta meg ezt az erőt a másik oldal szempontjából? Lehet, hogy megérezték: erősnek tűnnek, de valójában törékeny volt a rendszer már, amit felépítettek?
Lezsák szerint az akkori hatalom elérkezett a végelgyengülés állapotába és nagyon sokan már a menekülésüket keresték. Lezsák Sándor visszaemlékezett a Magyar Demokrata Fórum megalakulására, kezdeti éveire, célkitűzéseire. Elhozta és körbeadta a jelenlévők között a radírgumiból készített pecsétet, ismertetve közben annak történetét.  A radikális változást, amelyet ő maga is szeretett volna, nem sikerült elérni az országban, mert nem volt meg hozzá a kellő többség, hiába nyerte meg az MDF a választásokat '90-ben.
- Annak idején alkotmányozó nemzetgyűlést akartunk, nem kerekasztalt. Azért, hogy minél kisebb része, minél kevesebb beleszólása legyen az akkori hatalomnak az alkotmányozásban. A mostani kétharmadot nem a közös célok, hanem a közös ellenfél, ellenség hozta össze. Most már a közös program is összeköt bennünket. Meggyőződésem, hogy rendet teremteni az országban központosított technikával nem lehet, mert olyan nagy a baj.A Magyarországon végrehajtott és kialakított diktatúra a legnemzetellenesebb diktatúra volt a világon.
Előadása során Lezsák Sándor nem győzte kihangsúlyozni, mennyire fontos nemzetben gondolkodni. Dr. Áldozó Tamás az est folyamán a Lakitelki Népfőiskola kiépülésére, megvalósulására, hasznosságára, jövőjére is kitért és a Mindszenty Társasággal kapcsolatos saját élményeiről is kérdezte a politikust. Lezsák ennek kapcsán körbeadta az 1956-os, Melbourne-i olimpián aranyérmet szerző magyar vízilabda-válogatott tagjától, Gyarmati Dezsőtől ajándékba kapott olimpiai aranyérmet is, természetesen közben elmesélte hogyan jutott hozzá és milyen okból.
A jó hangulatú, közel két órás beszélgetés záró gondolatait dr. Áldozó Tamás mondta el.- Kezünkben van minden lehetőség arra, hogy mindent megváltoztassunk. Higgyünk abban, hogy okosak vagyunk, tehetségesek vagyunk, higgyünk abban, hogy jó esélyeink vannak. Az esélyeket tudjuk megragadni, ahogy korábban erre nem volt lehetőség - mondta a Fidesz polgármesterjelöltje.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!