Pápától sokat kaptunk


2011-03-02 21:30:45  | cikk: Varga Bea  | 


Pápától sokat kaptunk főképe
Orbán Viktor miniszterelnök városunkban tett keddi látogatásakor lapunknak úgy fogalmazott, hogy Pápán jó lehet élni, mert úgy látszik, itt mindennek van rendje és gazdája, Pápa egy komoly város, amelynek rendkívüli a múltja és az adottságai is. A kormányfő azt is elmondta, minden értelmes és reményre jogosító kezdeményezésben partnere lesz a pápai városvezetésnek. Orbán Viktorral kedd délután a Pápa és Vidéke munkatársa készített interjút.

- Miniszterelnök Úr, 2008-ban járt legutóbb Pápán, akkor az ipari parkban találkozott a vállalkozókkal. Nagy megtiszteltetés a város számára, hogy az európai elnökség idején is időt tudott szakítani erre a látogatásra. Most milyen érzésekkel jött Pápára?
-  Egy kis lelkiismeret-furdalással érkeztem, mert a hétvégi polgármester-választásnak részben én vagyok az oka, ugyanis az ország érdeke azt kívánta, hogy a korábbi pápai polgármestert -  aki egy  harcedzett és tehetséges ember -  az állami közigazgatás megyei élére állítsuk.  És ha már megtörtént ez a változás, szeretnénk, ha jó döntés születne itt, Pápán a most esedékes időközi választáson. Ezért kampányolok most Áldozó Tamás barátom mellett, akit egyébként „ezer éve” ismerek. Régi harcostársam, jó ideje alpolgármester, ismeri a várost, mint a tenyerét.  Édesapjával fociztam is, ellene játszottam egy öregfiúk meccsen. Ő középhátvéd volt, én pedig csatár, úgyhogy testközelből ismerem az Áldozó családot: kitartó emberek, csak a legjobbakat mondhatom róluk. Remélem, hogy Tamás az eddigi munkájával és a programjával kiérdemli majd a pápaiak bizalmát.
Pápára egyébként mindig szívesen jövök, mert ez egy olyan város, ahol jó lehet élni. Sok itt a tehetséges ember, akik olyan nehéz pályákon is szép eredményeket tudnak elérni, mint például a közélet. Ez Pápa tekintélyét szerintem mindenképpen növeli, még ha nem is mindannyian örülünk mindegyik pápai diák országlásának, vagy inkább országdúlásának, de hát ilyen az élet… Ami a várost illeti, Pápa egy olyan település, amelynek rendkívüliek az adottságai.  Komoly múltja van, és napjainkban is szépen fejlődik. Úgy látom, itt mindennek megvan a rendje, mindennek van gazdája, Pápa komoly város. Az első polgári kormány idején nagyon sok, a jövőre nézve is biztató fejlesztést indítottunk el itt: komoly turisztikai beruházásokra került sor, elég csak a fürdőre, a sportlétesítményekre gondolni. Úgy látom, jó úton haladunk, mert a kastély- és főtér-rekonstrukcióval egy nagyon jelentős, kis túlzással egyedülállónak mondható magyar turisztikai attrakció tud itt létrejönni. Az a kiváló kapcsolat, amely az első kormányunk és az akkori városvezetés között megvolt, az meglesz a következő évekre is, de természetesen a települések fejlesztésekor pártatlannak kell lennünk, ezt követeli meg a tisztesség. Ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk, hogy Pápától nagyon sokat kaptunk, a Fidesz nem tartana ott, ahol tart, ha a pápaiak nem álltak volna olyan sokszor és olyan egyértelműen mellettünk. Úgyhogy minden értelmes és reményre jogosító kezdeményezésben partnerei leszünk a pápai városvezetésnek.
- A pápai húsgyárba is el fog látogatni, van-e üzenetértéke ennek a magyar élelmiszer-feldolgozás szempontjából?
- Azért megyek el a pápai húsgyárba, mert Magyarország legfontosabb gondja ma a munkahelyteremtés és az adósság. A Pápai Húsnak mind a kettőben van szerepe, ugyanis a magyar vállalkozások nagyon komoly terheket cipelnek a hátukon és szenvednek az adósságtól.  Ugyanakkor ez a cég nagyon sok embernek ad munkát, a beszállítók révén a környékbeli gazdáknak is, fontos magyar vállalatról van szó, ezért szívesen megyek és nézem meg, hogy hol tartanak, éppen hogyan állnak. Egyébként Pápának kétségkívül munkahelyekre lesz szüksége, bár sok szép eredményt tudhat magáénak a város, azért munkahelyből többre volna szükség. Ezen is dolgozunk, erről is tárgyalunk az alpolgármesterrel.
- Milyen eszközökkel tudja támogatni a kormány a befektetőket és vállalkozókat - ezáltal közvetve a helyi önkormányzatokat – a kedvezőbb munkaerő-piaci állapotok kialakításáért?
- Az Új Széchenyi Terv a vállalkozásokat érintő fejlesztések legfontosabb forrása, egymás után írjuk ki azokat a pályázatokat, amelyek segítségével a vállalkozók kormányzati segítséget kaphatnak átgondolt és életképes terveikhez. Emellett léteznek célzott támogatások is, most például turisztikai fejlesztés ügyében tárgyalunk a pápai városvezetéssel, de a helyi ipari parkot is érdemes fejleszteni. A kormánynak egyébként a testreszabott foglalkoztatáspolitikai terveket kell ösztönöznie, vagyis nem nekünk kell megmondani, hogy mit kell csinálni Pápán, a pápaiaknak kell megmondaniuk, hogy miben várnak segítséget a kormánytól.
- A magyarországi nyugdíjrendszer a közelmúltban gyökeresen megváltozott. Miért lett kedvezőbb az új rendszer a mai és jövőbeni nyugdíjasok számára a korábbinál?
- Azért kedvezőbb a mostani rendszer, mert itt biztonságban van az emberek nyugdíja. Ha nem fogadtuk volna el a nyugdíjvédelmi intézkedéseket a tavalyi év végén, akkor már idén azt kellett volna mondanunk a nyugdíjasoknak, hogy tekintettel arra, hogy a szocialisták kiürítették a kasszát, nem tudunk nyugdíjat fizetni. Meg kellett akadályoznunk, hogy a nyugdíjjárulékként befolyó pénz kifolyjon a nyugdíjalapból. Létre kellett hozni egy mindenki számára biztonságos ellátást adó állami, szolidaritási elven működő nyugdíjalapot, meg kellett akadályozni, hogy az emberek nyugdíjbefizetéseit spekulánsok továbbra is eltőzsdézzék, vagy átláthatatlan magánvállalkozásokba fektessék. Most pedig át kell alakítanunk a nyugdíjrendszert úgy, hogy az 15-20-30 év távlatában is biztonságot adjon azoknak az embereknek, akik ma még munkavállalók és befizetik a járulékokat. Magyarországon biztos megélhetést és biztos öregkort garantáló nyugdíjrendszer lesz, az ehhez szükséges változásokat még ebben az évben le fogjuk vezényelni. Egységes nyugdíjkorhatár lesz, ez alól egyedül a nők negyvenéves munkaviszonya utáni nyugdíjba vonulási lehetőség lesz kivétel, mindenkinek azonos életkort kell elérnie ahhoz, hogy nyugdíjba menjen. A nyugdíjszámítás rendjét is egységesíteni fogjuk, mert nem járja az, hogy 45 éves életerős emberek a fizetésük 100-120 százalékával menjenek nyugdíjba, miközben mások egyébként 65 éves korukig keményen dolgoznak. Vissza kell adni a munka és a munkások becsületét. Olyan átalakítást hajtunk végre a nyugdíjrendszeren, amit az emberek többsége támogat, és amelynek az elveivel egyetért. A munka nagy részét már elvégeztük, és 2012. január 1-jén egy válságoktól mentes, hosszútávon kiszámítható és biztonságos nyugdíjrendszere lesz Magyarországnak.
- Miniszterelnök úr emlékezetes viszontválaszt adott Mesterházy Attila felvetéseire a parlamenti ülésszak nyitányán. Meglepte önt az a hangnem és tartalom, amit a mai ellenzék, főleg a szocialisták, a kormánykritika eszközeként használnak?
- Véleményem szerint az kevésbé érdekes, hogy engem mennyire lep meg, sokkal fontosabb, hogy az emberek mit szólnak hozzá. Ugyanis az ország most súlyos erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy kimásszon a gödörből, és ki is fogunk mászni - már szerencsére kilátunk belőle, bár még egy kicsit húzódzkodni kell, de ki fogunk jutni belőle. Én azt tanácsolom magunknak, Magyarország minden polgárának, hogy miközben gyűrjük le az adósságokat, a munkanélküliséget, egy pillanatra se felejtsük el azt, hogy kik löktek bele bennünket ebbe a gödörbe.  Azoktól pedig, akik belelöktek minket ebbe a gödörbe, indokolt lenne a nagyobb szerénység, hiszen az egész ország azon dolgozik, hogy kijavítsuk azt, amit ők elrontottak.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!