Beavatták a gyerekeket a civil lét rejtelmeibe


2011-03-02 19:05:57  | cikk: mo  | 


Beavatták a gyerekeket a civil lét rejtelmeibe főképe
Kettős cél mentén indult el négy évvel ezelőtt a Miénk a ház elnevezésű civil kiállítás a Jókai Mór Művelődési Központ védő szárnyai alatt. A Civil Háló Szövetség (CHSZ) ma már 80 szervezetet tudhat tagjai sorában. Éppen ezért fontos, hogy a legkülönfélébb tevékenységi köröket lefedő civil szervezetek megismerjék egymás profilját, s közben bemutatkozzanak a nagyközönség előtt is. Így állt össze az a tárlat, amelynek nyitórendezvénye a február 22-i Civil Szakmai Nap volt. A március 4-ig látogatható kiállításon közel 25 tagszervezet mutatja be azt az értékes tárgyi vagy éppen szellemi anyagot, amelyet szervezete magáénak tudhat. Szellemi értékekről is beszélhetünk, hiszen a kiállításon nemcsak kézzelfogható, például kézműves termékek jelennek meg, hanem interaktív foglalkozások formájában az a szellemi érték is bemutatkozhat, amely például a pápai Látássérültek Klubja tekintetében említhető – tudtuk meg dr. Baloghné Uracs Mariannától, a CHSZ vezetőjétől. Az a fajta tevékenység, amely hatalmas szerepet játszik a fogyatékkal élő emberek társadalomba történő beilleszkedése terén. A klub ennek jegyében tartott foglalkozásokat a JMK színházépületében. A gyerekek megismerkedhettek a Braille írás rejtelmeivel és az ún. vakszoba segítségével pedig megtapasztalhatták, milyen érzés teljes sötétségben élni. A program kapcsán Radics Ildikó, a Vakok és Gyengénlátók pápai csoportjának vezetője elmondta, örömmel látta, hogy a gyerekek kérés nélkül segítették egymást a sötét szobában. Tulajdonképpen ez mindennek a lényege, hogy egymás segítségére legyünk a bajban – fogalmazott a csoportvezető.
A kiállítás két hete alatt azonban nemcsak a látássérültek tartottak interaktív foglalkozásokat. A gyerekek 12 civil szervezet munkájával, tevékenységével ismerkedhettek meg, volt kézműves foglalkozás, táncház, baranta bemutató, rendhagyó történelemóra, kerekesszékes ügyességi verseny és sok egyéb program, melynek segítségével a gyerekek játékos formában lehettek részesei a szervezetek munkájának.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!