2014-re elkészül a 83-as főút fejlesztése és villamosítják a Boba-Győr közötti vasúti szakaszt


2011-03-02 16:34:40  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


2014-re elkészül a 83-as főút fejlesztése és villamosítják a Boba-Győr közötti vasúti szakaszt főképe
Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastrukturális területért felelős államtitkára a 83-as főút Pápa-Győr közötti szakaszának tervezett fejlesztéséről és a pápai bázisrepülőtér közúti kapcsolatának terveiről tartott ma délután a Városházán tájékoztatást. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2010. szeptember 23-i keltezésű levelében rendelkezett a 83. számú főút fejlesztéséről, az előkészítési munkálatok, azaz a megvalósíthatósági tanulmány és az engedélyezési terv hamarosan elkészülnek-mondta Völner.
Az elkerülő szakaszok tervezési előkészítésének menete: egy döntéselőkészítő tanulmányban kell igazolni a beruházások indokoltságát és megvalósíthatóságát. A beruházásokhoz szükséges a műszaki engedélyezési terv elkészítése is; az engedélyek megszerzését követően a műszaki kiviteli terveket kell elkészíteni, valamint a terület biztosítását lebonyolítani - területvásárlással, régészeti feltárással és lőszermentesítéssel.
A megvalósíthatósági tanulmány keretében történik meg a pápai bázisrepülőtér megközelítésének vizsgálata is, az összeköttetés az eddigi döntések szerint a projekt része lesz-mondta Völlner Pál. A Takácsit elkerülő szakasz megépítése a katonai közlekedést gyorsítaná meg.Az államtitkár bejelentette, a kormány tervei közt szerepel egy szintén 2015-re elkészülő beruházás is, amely a Boba-Győr közötti vasúti szakasz villamosítására vonatkozik. 
A 83-as főút felújítása 2014-15-re teljesen elkészül, az összes - azaz öt települési: Takácsi, Gyarmat, Tétszentkút, Tét, Győrszemere - elkerülő szakasszal együtt épül meg. A projekt a 183. helyről a 40. helyre került át a Nemzetei Fejlesztési Minisztérium kiemelt projektjeinek listáján. Az elkészült közlekedési tengely kulcsszerepet játszhat majd az 1-es és a 8-as számú főútvonal összeköttetésében.
Az Európai Unióban 2013-ig él a jelenlegi hétéves pénzügyi ciklus, amelynek terhére történik a beruházások kivitelezése, tehát 2015-ig meg kell történnie azok elszámolásának is - ez a tény pedig biztosítja a főút fejlesztésének megvalósulását - mondta Völner Pál.
Dr. Kovács Zoltán kormánytisztviselő is részt vett a beszámolón és ismertette a 83-as főút előzményeit.  Korábban egy téti elkerülő építését tartalmazta a beruházás és 2010-re készült volna el. Egy kihelyezett Honvédelmi Bizottsági ülésen a minisztérium külön határozatban erősítette meg az állam által vállalt kötelezettséget, mely szerint a 83-as főútnak a nemzetközi kötelezettség alapján meg kell épülnie-mondta az országgyűlési képviselő.
Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő a tájékoztató után azt kérdezte az államtitkártól, mi lesz az öt településen átvezető, jelenleg is használt keskeny vezetési útvonallal, azaz a falvakon átvezető utak is felújításra kerülnek-e? Völner Pál válaszában azt mondta, a közbeszerzési kiírások majd lehetőségeket biztosítanak a belső utak felújítására is.
Szarvas László, a NATO Légiszállítást Kezelő Ügynökség (NAMA) vezérigazgató-helyettese is részt vett az előadáson. Felszólalásában kihangsúlyozta, ami jó a reptérnek, az jó a városnak is és a pápai közösségnek is, itt a katonai és a civil érdekek egybevágnak.
- A Pápa Bázisrepülőtéren a gépek működtetésének egy új dimenzióját szeretnénk megvalósítani a 12 nemzettel, amely egyfajta elosztó-központként működtetné a gépeket, nemcsak garázsként szolgálna, ahogy korábban polgármester úr fogalmazott. Az új dimenzió megvalósításában az útfejlesztésnek kulcsszerepe van-mondta a katonai vezető.Dr. Kummer Ákos, Győr-Moson-Sopron megyei országgyűlési képviselő hozzászólásában kihangsúlyozta, a fejlesztésnek köszönhetően Pápa közelebb kerül Győrhöz, így a jövőben intenzív együttműködést szeretne kialakítani a két város között, hiszen mindkét megyének az az érdeke, hogy erős gazdasági koncepcióval munkahelyteremtő infrastruktúrát hozzanak létre-fogalmazott a politikus.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!