Kovács László a strukturális reformokról


2011-03-01 21:12:55  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Kovács László a strukturális reformokról főképe
Kovács László volt külügyminiszter, az Európai Bizottság volt adó- és vámügyi biztosa látogatott ma délután Pápára a Magyar Szocialista Párt Pápa és Környéke Szervezete vendégeként, ahol sajtótájékoztató keretén belül aktuális politikai ügyekről beszélt.
Elsőként azonban Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő dr. Kovács Zoltán legutóbbi televíziós stúdióbeszélgetésére reagált, melyben a korábbi polgármester azt mondta, hogy a munkahelyteremtésre volt 8 éve az MSZP-nek.
- A C-17-es program kapcsán, (amit annak idején Szekeres Imre kezdeményezett) nagyon sok új munkahelylehetőség jött létre. A városvezetés nagyon büszke is volt, hogy a Boeing lett a második legnagyobb adófizető. Én nagyra értékelem azt a munkát, amit a város a húsgyár érdekében tett.  50 millió Ft-tal tulajdonosként beszállt a húsgyár-megmentő üzleti vállalkozásba, de azért azt megjegyezném, hogy a hiányzó 5,5 milliárdnyi állami garanciás hitelt a Gyurcsány-kormány pótolta. Tehát elmondhatom, hogy volt némi közünk ahhoz, hogy nem lett újabb 1500 munkanélküli a városban. A másik érdekes kijelentése számomra, ami meglepett, hogy olyan emberre kell szavazni, aki Pápán született. Én azt gondolom erről, hogy aki Pápán él 20 éve és példamutató a családi élete, az legalább annyira méltó arra, hogy a város első embere legyen, mint az, aki itt született - fogalmazott Gőgös Zoltán.
Ezt követően Kovács László a ma tárgyalt strukturális reformokról beszélt.
- Megértem a kormány dilemmáját, hiszen a Fidesz ellenzékben évekig azt ismételgette, hogy a Bajnai-kormány rosszul kezeli a válságot, hiszen nem élénkítette a gazdaságot. Nem véletlen, hogy az EU egyetlen országa sem választotta ezt az utat, mert ez egy gazdasági öngyilkosság lett volna. Ha baj van, nem költekezni kell, hanem a bevételt növelni. Amikor a Fidesz kezébe került a kormányzás, amennyire pontos terveik voltak a hatalom átvételére (köztársasági elnöktől a számvevőszék elnökéig), annyira nem volt elképzelésük a gazdaságról. Olyan intézkedésekkel próbálkoznak, amelyekkel az egyik rontja a másik hatását. Mint például a 29 pontos akcióterv, ami éppen csak a céloknak nem felelt meg. Volt ugyan néhány jól hangzó ígéret, mint a nagyarányú adócsökkentés, ami aztán csak adóátrendezés lett. A nemzetközi pénzpiacok és befektetők - látva ezt a tehetetlenséget - egyre inkább bizalmatlanná váltak a kormánnyal szemben. Sokan azt hitték, hogy egy kétharmados többség elég arra, hogy a régóta halogatott reformok elkezdődjenek, de hát kiderült, hogy nincs elképzelés róluk- mondta Kovács László.
Hozzátette még, a mai bejelentésből kiderült, hogy néhány konkrétum ugyan van, de ezek a magyar gazdaság szempontjából jelentéktelenek.  Az ígéretek között szerepel a 200 fős parlament is, de véleményem szerint ez sem fogja a magyar gazdaságot fellendíteni.
- Végül is a választók nem kapták meg, amit vártak. Ha jövőre 500 milliárd Ft-ot akarnak megtakarítani, utána meg 900 milliárdot, akkor tovább fog nehezülni az élet. Ezek a takarékossági intézkedések sajnos a munkanélkülieket, a nyugdíjasokat, a betegeket, vagyis a társadalom nehezen élő rétegeit fogják érinteni - emelte ki az Európai Bizottság volt adó- és vámügyi biztosa.
Befejezésként elmondta, hogy az országnak az elmúlt 10 hónapban nemhogy megoldódott vagy enyhült a gazdasági problémája, hanem inkább súlyosbodott, rosszabbodott csak.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!