Jókai mai szemmel-miért olvassunk Jókait?


2011-02-26 08:07:08  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Jókai mai szemmel-miért olvassunk Jókait? főképe
Dr. Szörényi László, az MTA Irodalomtudományi Intézetének igazgatója Jókai mai szemmel címmel tartott tegnap este előadást a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének soron következő összejövetelén a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának dísztermében. Jókai száz éven át volt a legolvasottabb, legnépszerűbb magyar írók egyike, napjainkban viszont úgy tűnik, már nem az. Mi lehet ennek az oka, mit nem vesszük észre Jókaiban a kincset és vissza tudja-e Jókai csalogatni a Buzák völgyébe az olvasástól eltévedt embereket-ezekre a kérdésekre kereste a választ az egyetemi oktató.

A „nagy magyar mesemondó” nem egyszerűen író volt, még csak nem is egyszerűen kalandregényíró, hanem újságokba író kalandregényíró. Jókai folytatásokban megjelent történeteinek létrejöttére a 19. századi napilapok tárcarovatai adtak lehetőséget, melyek keretei között annak idején igénytelen alkotások tömege elégítette ki az olvasók kalandigényét és csodák utáni vágyakozását - derült ki dr. Szörényi László előadásából.
- A mediatizált világban, amiben élünk, az emberek elszoktak a hagyományos olvasástól. A mai szem kezd elhomályosulni, megvakulni és csak a tévét nézi, ahelyett, hogy olvasna egy kicsit. Mindaz, amit a tévé tud szórakoztatásban és elvakításban, azt Jókai sokkal jobban írta le könyveiben. Szórakozni is jobban lehet, igaz, hogy furfangos, erre-arra hajló betűkkel találkozhatunk írásaiban, de amíg az ember nem analfabéta, addig ne mondjon le az olvasásról- vallja dr. Szörényi László.

Talán ott kell elkezdenünk a gondolkodást, hogy miért fordulnak ma el általános keretek között az emberek az olvasástól. Egy számomra rendkívül tiszteletreméltó és intelligens tanár azt mondta, nem azért kell olvasni, hogy nagyon okosak legyünk, hanem azért, hogy érzelmi szinten feltöltődjünk a könyv által. A könyvek által beleképzelhetjük magunkat olyan élethelyzetekbe, szituációkba, melyek talán az élet során elkerülnek, de ha nem, már van előttünk a könyvek által egy minta arra, hogyan is lehet tovább menni az úton, mely sokszor elágazik és döntéshelyzetbe kényszerít.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!