A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztek


2011-02-25 20:25:47  | cikk: Babos Petra  | 


A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztek főképe
Február 5-e 2000 óta a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja, mert  Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát 1947-ben ezen a napon jogellenesen letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták.
Ma este Pápa Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Pálos téren lévő Sulyok Dezső szobornál a kommunista diktatúrák áldozatainak napján.
A főhajtáson részt vett dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Kovács Norbert, a Veszprém megyei közgyűlés alelnöke, Áldozó Tamás alpolgármester és a város képviselőtestületének megjelent tagjai, valamint az érdeklődő pápai polgárok.
Babos Tibor és Kincses László részleteket olvasott fel a korabeli sajtóból és Sulyok Dezső: A magyar tragédia című írásaiból, majd Áldozó Tamás alpolgármester szólt a megjelentekhez.
- A huszadik század második felében a történelem megismételte önmagát. Hosszan tudjuk sorolni a szimbolikus jelentőségű évszámokat: 1956-ot, 1968-at, 1989-et, a hasonlóan jelképpé vált helyszíneket: Kossuth tér, Tienanmen tér, vilniusi tv-torony, Temesvár. Mind-mind egy erőtlenebb vagy sikerre vitt kísérlet a kommunizmus lerázására, mind-mind újabb mártírok, áldozatok sokasága. Mi mindannyian, személyesen és együttesen, akik éltünk benne, vagy akiknek a szülei éltek benne: a diktatúra áldozatai vagyunk. Áldozatok, mert a rendszer embert kiforgató bűnei és erkölcstelenségei beszivárogtak a hétköznapokba- hangsúlyozta az alpolgármester.
Végül kiemelte, hogy tartozunk Katona Istvánnak, Sulyok Dezsőnek, és a kommunizmus többi áldozatának annyival, hogy minden évben gyertyát gyújtunk, tisztelegve emlékük előtt. A gyertyák, mécsesek fellobbanó lángja idézze fel azt az örök erkölcsi parancsot, hogy különbséget kívánunk tenni jó és rossz között, idézze fel, hogy nem engedjük átértékelni, megszépíteni, meghamisítani mindazt, ami megtörtént, nem engedjük elfelejteni azokat, akiket egy őrült kísérlet tiport el, tett tönkre, alázott meg, s próbált akár elfelejteni örökre.
A beszédet követően az emlékezők elhelyezték koszorúikat Sulyok Dezső szobránál. Majd gyertyát gyújtva átsétáltak a Mándi Márton István utcába Katona István emléktáblájához, ahol a koszorúzás után a Szózat hangjaival zárult a megemlékezés.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!