Elfogadták a 2011. évre vonatkozó költségvetést


2011-02-25 20:15:29  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Elfogadták a 2011. évre vonatkozó költségvetést főképe
Pápa Város Önkormányzatának képviselőtestülete ma délelőtt ülésezett, 6 napirendi javaslatot tárgyaltak meg a képviselők. A testület 12 fővel határozatképes volt.
Az első napirendi pontban zárt ülésen határozott a testület arról, ki veheti át március 15-én Pápa Város Díszoklevelét. 2011-ben a fennállásának 125. évét ünneplő Pápai Ipartestület és Okke Pol kampeni nyugalmazott iskolaigazgató, a Kampen-Pápa bizottság alapítója részesül a kitüntetésben.

Második napirendi pontban a 2010. évi költségvetésről szóló rendeletet módosították a megjelent képviselők, majd a városban biztosítható személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételének rendjéről, a fizetendő térítési díjak megállapításáról szóló rendeletet módosították szavazataikkal.

Negyedik napirendi pont volt a legtöbbet vitatott kérdés, a 2011. évi költségvetés rendelettervezete. A kormánypárti képviselők támogatták, az ellenzékiek pedig aktívan ellenezték a megszavazását, így a minősített többség elve alapján 8 igen és 4 nem szavazattal Pápa Város Önkormányzatának Képviselőtestülete elfogadta a 2011. évre szóló költségvetési tervet.
A 2011. évi költségvetés fő összege 12 milliárd 378 millió forint, ebből a fejlesztési célú feladatok összege 3 milliárd 667 millió forint, mely tartalmazza a beruházások, felújítások és az intézményi kiadások közt fellelhető felújítások összegét is, ez a szám 25 százalékkal magasabb arányt mutat a beruházások területén a tavalyi mérleghez képest. A legnagyobb kiadásokat a költségvetésben a belváros rekonstrukciója, a Munkácsi Mihály Általános Iskola felújítása és az Esterházy Kastély kiemelt projektjében vállalt kötelezettségek jelentik.
- Képviselőtársaim annak a félreértésnek estek áldozatul, hogy a tavalyi költségvetés teljesítésének számaival vetették össze az idei költségvetési adatokat, így félreértés adódott az egészségügyi alapellátási intézmény szempontjából, ahol az induló összeg kisebb volt, mint a tavalyi záró összeg.  A város tervezett hitelfeltételéről is tárgyaltak a képviselők, bár ténylegesen dönteni az ügyben csak később kell majd azok igényéről. 340 millió forint beruházási hitelt és 500 millió forint likviditási hitelt szeretne felvenni a város - tájékoztatta a sajtó munkatársait dr. Áldozó Tamás az ülés utáni sajtótájékoztatón.
Az, hogy a város eladósodott-e vagy sem, megközelítés kérdése a városvezető szerint. Mint mondta, 1994-ben a város a Tókert szennyvíz csatornázási beruházására fedezetet vett fel, így a választási kampányok visszatérő témája lett az, hogy a város eladósodott.
- Ez volt 1994-ben is és most is elhangzik néha 2011-ben is. Én azt látom, hogy a város működése biztonságosan finanszírozható - mondta az alpolgármester.

A továbbiakban a képviselők szavaztak a bérpótló-juttatásban részesülőkre vonatkozó rendelet módosításáról. A rendelet hatályba lépésétől további feltételeket határoz meg a segélyezetteknek. A módosítás következtében az érintettek kötelezhetőek arra, hogy lakásukat, házukat, ingatlanjaikat, illetve az azon kívül eső területeket tisztán, rendezetten tartsák. Amennyiben a támogatást biztosító önkormányzat hiányosságokat vél felfedezni a kötelezettség betartása felől, felszólítás után, öt napos türelmi határidő áll azok pótlására. A határidő lejárta után a bérpótló-juttatásra való jogosultságát a segélyezett elveszíti.

Az önkormányzat a vegyes ügyek közt határozatával átalakította a Pápa és Vidéke Lapkiadó, Hirdetésszervező Kft. elnevezését Öreg Platán Pápai Városmarketing és Turisztikai Nonprofit Kft.-re, valamint bővítette tevékenységi körét úgy, hogy a már meglévő feladatai mellett a kft. végzi többek között a Fő térhez, a Várkastélyhoz, a Kékfestő Múzeumhoz kötődő városmarketing tevékenységet, a turisztikai elemek működtetését és felépíti a város turisztikai szempontjából fontos médiastratégiát. Tevékenységi körébe tartozik a reklám és ajándéktárgyak készíttetése és értékesítése, idegenvezetés, a város meglévő és jövőbeni turisztikai elemeinek összehangolása, szükség szerinti működtetése. Ellát továbbá program-, vásár-, kiállítás-, rendezvényszervezői és egyéb feladatokat is.

A vegyes ügyekben elfogadták a képviselők a lejárt határidejű határozatokat, a 2011. évre vonatkozó munkatervet, a Pápai Többcélú Kistérségi Társulás megállapodásának módosítását, a köztisztviselők munkateljesítésének értékelését és több alapító okiratot módosítottak. Szavaztak a politikusok a Gróf Esterházy Kórház és Rendelőintézeti Szakrendelő térítési díj ellenében igénybe vehető egyes egészségügyi szolgáltatásainak térítési díjairól, valamint a Pápa, Somlai út, Pápa-Borsosgyőr és Pápa-Tapolcafő forgalomcsillapításáról is. A Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium pályázatot kíván benyújtani az „Ökoiskola 2011” cím elnyerésére, ezt a képviselők ellenszavazat nélkül támogatták. A nap folyamán döntöttek a beiratkozás időpontjairól is: az általános iskolákba 2011. április 11-én 8-18 óráig, április 12-én 8-17 óráig lehet, az óvodai nevelésre történő beiratkozásra pedig május 16-án 8-18 óráig és május 17-én 8-17 óráig lesz lehetősége a szülőknek.

A Veszprém Megyei Petőfi Színház nevében Oberfrank Pál igazgató azzal a kéréssel fordult Pápa Város Önkormányzatához, hogy az önkormányzat nyújtson támogatást a színház számára, mely annak fejében a városunkban működő JMK-ban biztosítja a színházi évadra meghirdetett színdarabjait. A testület 10 millió forint támogatást ítélt a színháznak. A veterán Ejtőernyősök Pápai Közössége emléktábla állításával kereste meg az önkormányzatot. A civil szervezet dr. Szőllősy Sándor polgármester és vitéz Makray Ferenc százados emlékére március 26-án leplezi le az emléktáblát az egykori Bika szálló helyé álló, Török Bálint utca 23. szám alatti épületen.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!