A Boldogasszony-kultuszról az Edvy malomban


2011-02-25 12:20:39  | cikk: mo  | 


A Boldogasszony-kultuszról az Edvy malomban főképe
Az őshitben a Mária-ünnepeknek, vagyis a Boldogasszony-napoknak különösen nagy jelentőséget tulajdonítottak eleink. Varga Tibor jogtörténész e női ünnepkörök misztériumáról és az ezekhez kötődő népszokásokról beszélt előadásában. Az Edvy Malom Fogadóban tartott programon az előadó elmondta, a 19. század végén Kálmán Lajos katolikus pap öt Boldogasszony-napot jegyzett fel, bár ennél sokkal több Mária-ünnepet tartottak számon. A legfontosabbak: Gyertyaszentelő Boldogasszony vagyis Boldogasszony tisztulása (február 2.), Gyümölcsoltó Boldogasszony, vagyis az Üdvözítőnek Mária méhében való fogantatása, az angyali üdvözlet ünnepe (március 25.), Sarlós Boldogasszony, vagyis Mária látogatása Erzsébetnél (július 2.), Nagyboldogasszony napja, vagyis Mária mennybevétele (augusztus 15.) és Kisasszony napja, vagyis Mária születése napja (szeptember 8.) - tudtuk meg Varga Tibortól. Az előadó arról is beszélt, a régi hagyományban a női tisztaság a Szűzanya mintaképét jelentette, így a család alapjává is vált. A születendő gyermek lelkét különféle misztériumokkal tartották a Földön. Boldogasszony ágyát készítettek például, amely valójában egyfajta Ég és Föld közötti állapot volt: a Lélek már megérkezett az Égből, de még nincs itt közöttünk. A Boldogasszony ágyát a Boldogasszony kötője vette körül, így ha a gyermek kiesett az agyból, nem ütötte meg magát. Innen ered a mondás: „..,Boldogasszony kötényébe esett” - fogalmazott az előadó.
Az őshitben tehát az Atyaúristen mellett az Anyaistennőnek legalább akkora szerepe volt, ezt bizonyítja a magyarok korábban oly jelentős Boldogasszony-kultusza. Varga Tibor szerint a Mária-ünnepekhez kötődő néphagyományok, szokások közül már szinte semmi sem maradt fenn. 

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!