Igazságosabb agrárpolitikát! - Tabajdi Csaba Pápán tartott fórumot


2011-02-24 22:36:47  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Igazságosabb agrárpolitikát! - Tabajdi Csaba Pápán tartott fórumot főképe
Az Európai Unió közös agrárpolitikájának jövőjéről címmel szakmai fórumot rendezett ma délután a Magyar Szocialista Párt Pápai Alapszervezete a Jókai Mór Művelődési Központ emeleti előadótermében. A rendezvényen Tabajdi Csaba, Európai Uniós parlamenti képviselő és Gőgös Zoltán, a Parlament Mezőgazdasági Bizottságának alelnöke közösen kereste a szakmában felmerülő kérdésekre a választ. A rendezvényen részt vett három volt mezőgazdasági miniszter is: Gráf József, Németh Imre és Nagy Frigyes.
Tabajdi Csaba azt mondta, olyan élelmiszer-feldolgozó, agrártérségben vagyunk, ahol nem mindegy, hogy hogyan alakul a közös agrárpolitika jövője, a magyar gazdák, gazdálkodók és az élelmiszergazdaság szempontjából. A tét nagy, hiszen az Unióban is válság van, és nem látszik, hogy több pénzt fordítanának a mezőgazdaságra a jövő évi költségvetés tervezése során. Még idén, július környékére várható az a jogszabály, amely meghatározza 2014 után a közös agrárpolitikát, ám ezt még megelőzi az Európai Tanács állásfoglalása, mely az állam és kormányfők nyilatkozatából áll és az Uniós soros elnökségnek, Magyarországnak kell előkészítenie.
- Mi egy olyan közös agrárpolitikát szeretnénk, ami erős, megfelelő pénzügyi eszközökkel rendelkezik, mert Magyarország ennek a közös agrárpolitikának az egyik nagy nyertese, még akkor is, ha vannak torzulásai, mint például: túlságosan támogatja a nagyvállalatokat és kevésbé a kis és közepes gazdaságokat, nem támogatja a sertés és baromfitartást. S ha most végig nézzük, hogy Európában milyen mély válságban van a sertéságazat, akkor megállapíthatjuk: egy igazságosabb agrárpolitikára lenne szükség a jövőben.
Tabajdi Csaba szerint minden gazdasági formára szükség van, Magyarországnak egyszerre kell mind a három üzemméretet támogatnia. Úgy véli, az lenne Magyarország érdeke, hogy minél előbb áttérjen az egységes gazdaságtámogatási rendszerre, melyre még az előző kormány tett egy kísérletet. Emellett fontosnak tartja, hogy segíteni kell a kis és középbirtokot, de nem a nagyvállalkozók kárára.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!