Az agráriumról gazdáknak és diákoknak


2011-02-23 20:35:31  | cikk: HuHa  | fotó: Gőgös Kornél  | 


Az agráriumról gazdáknak és diákoknak főképe
Ismét együtt tartotta szakmai rendezvényét a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium tagintézménye és a Veszprém Megyei Gazdakörök Szövetsége. A már hagyományosnak számító Mezőgazdasági és Élelmiszeripari szakmai napon, - melyre a környékbeli gazdálkodókon kívül a megye gazdaköri tagjait és a PGSZKIK tagintézményének mezőgazdasági szakirányban tanuló diákjait hívták meg – aktuális mezőgazdasági kérdésekről hallhattak előadásokat a megjelentek. A rendezvény előtt Győrffy Balázs, a MAGOSZ megyei elnöke, országgyűlési képviselő elmondta, évek óta több területen működik együtt a Szövetség a szakképző iskolával, így természetes volt, hogy közösen szervezik meg az idei szakmai napot is.
-Olyan előadási témákat választottunk, melyek mind a gazdáknak, mind a mezőgazdasággal kapcsolatos szervezeteknek, mind pedig a diákoknak érdekesek és fontosak lehetnek. Ezek közül a pályázatokkal kapcsolatos tájékoztatót és a Közös Agrárpolitika jövőjéről szóló előadást emelném ki.
Hasonlóan nyilatkozott a rendezvény szerepéről Unger Tamás is, a PGSZKIK igazgatója. Mint mondta, mezőgazdasági képzéssel foglalkozó intézményként fontosnak tartják, hogy miként fog alakulni az agrárium helyzete, hiszen ez a diákok jövőjét is meghatározza.
-Tanulóink egy része mezőgazdasági szakirányban tanul és bízunk benne, hogy számunk a jövőben tovább növekszik majd, hiszen kiugrási lehetőséget látunk ebben az ágazatban. A tagintézmény jövőre ünnepli 120 éves mezőgazdasági iskolai fennállását és az elmúlt időben elég tapasztalatot szereztünk ahhoz, hogy ezt a jövőben is sikeresen folytassuk – fogalmazott az igazgató és hozzátette – a diákokat az agrárpolitikai előadások érintik, illetve a Széchenyi-terv agrárpolitikai részei, melyek a következő évek szempontjából meghatározóak lesznek, így direktben is érintik tanulóinkat.
A szakmai rendezvényen dr. Áldozó Tamás alpolgármester köszöntötte a megjelenteket és beszédében azokról az eredményekről szólt, melyekben az önkormányzat hathatósan közreműködött helyi agrárium érdekében. Czene Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium osztályvezetője a Széchenyi tervben kidolgozásra kerülő pályázati lehetőségekről beszélt. Az előadó hangsúlyozta, számos jó elképzelés van és még több megfogalmazott igény, melyeket most hangolnak össze, viszont a pénzügyi keretek meglehetősen szűkek, hiszen az ÚMFT-nek és az ÚMVP-nek a forrásai is kimerülőben vannak. A jelenlegi elképzelések között az Agrár Széchenyi Hitel bevezetése szerepel, mely akár már tavasszal megnyílhat az élelmiszeripari vállalkozások számára, valamint általában a Széchenyi terv kis- és középvállalkozások számára megnyíló forrásainak némileg célzott irányítása az élelmiszeripari vállalkozások felé.
-Sok tekintetben nemcsak a forrásokról kell, hogy szóljon az agrárium helyzetének előmozdítása, hiszen az annyi amennyi, hanem azokról a szabályozásokról, amelyek csupán szervezési kérdéseket vetnek fel. Mi a Vidékfejlesztési Minisztériumban erre is nagyon odafigyelünk. Ennek egyik példája, hogy múlt év ősze óta a közbeszerzés nélkül is bekerülhetnek a helyben termelő gazdák terményei a közétkeztetésbe.
A Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakmai Nap előadásai érintették a Magyar Piac Szövetkezet elképzeléseit arról, hogy miként lehet közelebb hozni a magyar gazdákat a fogyasztókhoz, szó volt a Közös Agrárpolitika 2013 utáni magyar elképzeléseiről, a kormányzat agráriumra vonatkozó céljairól és aktuális mezőgazdasági kérdésekről.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!