Memoriae commendamus, emlékezetül adjuk. Válogatás Pápa város történetének forrásaiból


2011-02-21 22:46:55  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Memoriae commendamus, emlékezetül adjuk. Válogatás Pápa város történetének forrásaiból főképe
A Pápai Levéltár Kiadvány I. kötetének bemutatójára gyűltek össze ma délután az érdeklődők a Veszprém Megyei Levéltár Pápai Levéltárának nagytermében.
A könyvbemutató elején Somfai Balázs főlevéltáros köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Hermann István, a Jókai Mór Városi Könyvtár igazgatója bemutatta a kötetet.
- A könyv mind belbecsében, mind külcsínében méltó a pápai helytörténetírás, az általános várostörténetírás-forráskiadás legjobb hagyományaihoz. Ízléses, szépen gondozott nyomdai kivitele, jól tagolt, világos, áttekinthető szerkezete, logikus felépítése, a bevezetőben megfogalmazott céljai egyértelmű elvárást alakítanak ki a kutatóban és ezt szinte maradék nélkül teljesítik is- hangsúlyozta dr. Hermann István.
Dr. Kovács Zoltán polgármesteri köszöntője után Hudi József, a Dunántúli Református Egyházkerület Levéltárának vezetője „ A pápai várostörténeti kutatás és forráskiadás múltját” tekinti át. A szerző a megye egyik legtöbbet publikáló történésze. Nagyszámú, színvonalas helytörténeti monográfia szerkesztője, egyháztörténeti munkák szerzője és fontos egyháztörténeti forráskiadványok társszerzője. Több Pápa város történetét tárgyaló alapvető munka írója.
A bevezető tanulmányban elmondja, hogy mit ért helytörténetíráson, röviden áttekinti ennek eredetét, első próbálkozásait. Bemutatja a szocializmus alatti helytörténeti publikációs lehetőségek beszűkülését, korlátozott voltát. A Honismereti Tanulmányok XII. kötetével, az ún. Pápai Számmal a dús hagyományokra épülő város életerejét ezen a területen is érzékelteti - mondta a városi könyvár igazgatója.
A főrészben a „városi élet” jogfejlődésére és az igazgatás változásaira koncentrál Petrik Iván levéltáros. A szerző a Veszprém Megyei Levéltár Pápai Levéltárának munkatársa. A kötet főrészében eredeti, többnyire latin nyelven teljes terjedelemben kerültek közlésre 37 szám alatt a források.
- A kiválogatott forrásokat nagyon jónak és fontosnak tartom és gondolom. A kiváltságok és jogbiztosító iratok mellett feltétlenül helye van a válogatásban a városi hatóság két oklevelének, amelyek a fennmaradt kisszámú városi intézkedésbe engednek bepillantást- zárta bemutatóját dr. Hermann István.

Végül Petrik Iván megköszönte minden támogatónak a segítségét, hogy ez a könyv létrejöhessen.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!