Morvai Krisztina: élelmiszer-önrendelkezés és szupermarket-ombudsman


2011-02-19 12:59:00  | cikk: mo  | 


Morvai Krisztina: élelmiszer-önrendelkezés és szupermarket-ombudsman főképe
Morvai Krisztina, az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának tagja és Varga Géza országgyűlési képviselő volt a vendége a Jobbik Magyarországért Mozgalom Pápai Alapszervezete által szervezett vidékfejlesztési kerekasztalbeszélgetésnek ma délelőtt. Varga Géza egyfajta összekötő kapocs a Jobbik magyarországi és a Morvai Krisztina európa parlamenti programja között. Az országgyűlési képviselő Morvai Krisztina kérésére segíti a képviselőnőt agrár-és vidékfejlesztési ügyekben. Varga Géza egyébként maga is gazdálkodó, tejtermeléssel foglalkozik. A családi gazdaságot szövetkezeti formában vezeti, így mindennapi munkájában a környezetvédelem, az ökológiai gazdálkodás, az élelmiszer-feldolgozás mind gyakorlati szinten is jelen van.

Morvai Krisztina kérdésünkre elmondta, két vitaindító gondolatot mindenképpen fel kell vetni: az egyik az élelmiszer-önrendelkezés, a másik pedig a szupermarket-ombudsman kérdésköre.
Morvai Krisztina hírportálunk kérdésére kifejtette, a magyar vidék felemelkedésének egyetlen megoldása van, amit a Jobbik politikai célként zászlajára tűzött, az élelmiszer-önrendelkezés.
- Ez nem más, minthogy termelhesse meg minden ország saját magának az élelmiszert és ne utaztassák körbe az egész világban – tönkretéve a küldő és a fogyasztó oldalról is a gazdákat. A fogyasztóknak pedig legyen joguk helyben termelt, jó minőségű, friss élelmiszert fogyasztani – tájékoztatott Morvai.
Az európa parlamenti képviselő elmondta, ez nem egy hosszútávú politikai cél, ez valóban megvalósítható, csak összefogásra van szükség. A politikus e tekintetben hozzátette, jó példa erre a veszprémi kispiac, ahol a gazdák szombatonként, egy lakótelep tövében összejönnek és árusítják termékeiket, jövedelmet szervezve maguknak, kikapcsolva a kereskedelmi láncok és felvásárlók hatalmas profitját. Morvai Krisztina hangsúlyozta azt is, szemléletet kell váltani, és nem a nemzetközi szabadkereskedelem jegyében külföldi élelmiszert fogyasztatni a vásárlóval, hanem jó minőségű, magyar termékeket.

A másik témakör kapcsán Morvai úgy fogalmazott, jogvédőként különösen fontos számára a gazdák, a termelők és a kisvállalkozások kiszolgáltatottságának és jogfosztottságának csökkentése. A strasbourgi plenáris ülésen egy angol képviselő felszólalása nyomán Morvai arra következtetésre jutott, hogy megkezdik Magyarországon a szupermarket-ombudsman intézménye felállításának előkészületeit.
- Ez csökkenthetné a gazdák, a termelők az élelmiszerláncokkal szembeni kiszolgáltatottságát. Az üzletláncok a költségeket és a kárt át akarják hárítani gazdákra, a beszállítókra, a termelőkre, a profitot pedig privatizálni. Ezt az igazságtalan helyzetet jogvédelemmel lehet befolyásolni. Komolyan kell venni a versenyjogi szabályok megsértését, a késedelmes fizetéseket, a polcpénz és egyebek áthárítását megszüntetni. És természetesen mindezt kiegészítené a szupermarketekben dolgozó munkavállalók és a fogyasztók jogvédelme is – érvelt Morvai Krisztina.      

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!