A zene pont arról szól, hogy minden mű más lesz azáltal, hogy más személyiség adja elő- III. Megyei Csellóverseny a Bartókban


2011-02-18 21:20:08  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


A zene pont arról szól, hogy minden mű más lesz azáltal, hogy más személyiség adja elő- III. Megyei Csellóverseny a Bartókban főképe
Harmadik alkalommal rendezte meg a Bartók Béla Zeneiskola a Megyei Csellóversenyt. A nívós megmérettetést hat éve rendezi meg az iskola hiánypótló versenyként, mert tíz évvel ezelőtt megszűnt a megyei és egy országos minősítésű verseny vette át a helyét, a zeneiskola tanárai pedig hiányolták, hogy a megyei csellisták fórum nélkül maradtak.
A Zeneiskola nevében Hetyei József igazgató köszöntötte a résztvevőket. Mint mondta, hónapok óta dolgozott az iskola azon, hogy ez a verseny létrejöjjön.
- Azt gondolom, hogy a cselló a mai világban egy kicsit méltatlanul mellőzött hangszer, talán az igényessége miatt, talán az időigényessége miatt. Mi próbálunk minden lehetőséget megragadni a népszerűsítésre, ebbe beletartozik az is, hogy az olyan szakmai összejöveteleken, mint a mai, a kollégák kicserélik tapasztalataikat, ismereteiket- összegezte Hetyei József.

A megyei verseny előtt Rádi Róbert, a Művelődési Osztály vezetője a város nevében köszöntötte a megjelenteket. Bár nem a város az intézmény fenntartója, a város mégis fontosnak tartja, hogy a színvonalasan felújított és optimális körülményeket biztosító intézmény fennmaradjon és működjön. - Mi nagyon büszkék vagyunk erre az intézményre, és arra a szakmai munkára is, ami itt folyik évek óta. Fontosnak tartjuk, hogy egy ilyen megyei rendezvénynek helyet tudunk biztosítani-fogalmazott Rádi Róbert.

– Sok-sok újítást kezdeményeztünk, amikor felvállaltuk a megyei verseny megrendezését. Azokat a dolgokat, melyekről úgy gondoltuk, hogy nem jól működnek a megyei csellóversenyeken, azokat próbáltuk most megváltoztatni. Szeretnénk, ha ez verseny és találkozó egyben nem csak arról szólna, hogy a gyerekek izgulva eljönnek, leizzadva lejátsszák a műsorukat és az eredmény tudatában vagy boldogan, vagy szomorúan hazamennek. Hanem arról szóljon, hogy sok olyan élményt vigyenek haza magukkal, ami nem csak a versenyzésről szól- mondta Némethné Farkas Nóra főszervező, tanszakvezető.

A verseny legnagyobb újítása, hogy nemcsak „B”, hanem „A” tagozatos gyerekek is indulhattak. Minden zeneiskolában vannak „A” és „B” tagozatos diákok. „B” tagozatra kerülnek azok a gyerekek, akik kiemelten tudnak játszani a hangszerükön, nagyrészt a versenyekre a „B” tagozatos gyerekeket viszik el a tanáraik. A Bartók Béla Zeneiskola megtörve a sort biztosította, hogy az „A” tagozatos tanulók is részt vehessenek a mai versenyen.
– Szerintem a zene pont arról szól, hogy minden mű más lesz azáltal, hogy más személyiség adja elő. Attól kapja a varázsát és a szépségét, hogy milyen a lelke egy gyermeknek, függetlenül attól, hogy gyorsabban vagy lassabban pörög a keze. Ugyanolyan értéket tud letenni bármilyen adottságú gyermek és ezt nagyon kell értékelni-mondta Némethné Farkas Nóra.

Több olyan programot szervezett az iskola, amely során a zenéhez, a hangszerhez való kapcsolatukról kérdezték a gyerekeket: a Pletykaforduló során például ilyen kérdésekre válaszoltak a tanulók: miért szeret gyakorolni, hogy választotta a hangszert, hol és hogy találkozott először a hangszerével vagy mennyire segíti a cselló játékát a szolfézs, hogy vigyáz a hangszerére.

Az előző évek tapasztalatai alapján idén is felállították a tablót a szervezők. Némethné Farkas Nóra szerint sok kedves üzenetet írnak rá a résztvevők, mely szép emlék és hasznos visszajelzéseket tartalmaz a tanárok számára. A versenyen részt vevő diákok szavazólapot is kapnak, amelyen egymás teljesítményét értékelhetik, valamint a számukra legjobban tetsző csellódarabokat, műveket is felírhatják. A verseny végén pedig egy nagy csellózenekarban az összes résztvevő közösen előad egy művet.

–Úgy gondolom, hogy ez is ritkán adatik meg egy gyermek életében, hogy harminchárom csellista együtt muzsikál. Egy tanárt nem csak az arany, ezüst és a bronz fokozat minősít. Nagyon fontos, hogy nemcsak a legjobb gyermekekkel foglalkozunk, hanem a kevésbé tehetséges gyerekeket is ugyanolyan élményekhez juttatjuk, mint a többieket. A versenyre érkező tanárok részére egy füzetet állítottunk össze olyan szakmai dolgokkal megtöltve, amelyet különböző csellista iskolákból ollóztak össze a rendezők, a füzet rendkívül hasznos lehet a tanítás során- mondta a főszervező.

A gyerekeket Regős Eszter, a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola tanára és Szeitzné Tóth Erzsébet, a Vecsési Zeneiskola tanára pontozta. A kéttagú zsűri 33 csellistát értékelt a nap folyamán, a megyéből hét zeneiskola képviseltette magát: Tapolcáról, Várpalotáról, Balatonfüredről, Veszprémből, Ajkáról és vendégrésztvevőként Mosonmagyaróvárról érkeztek gyerekek a megmérettetésre. Városunkat 17 diák képviselte.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!