Előadás a radioaktivitásról


2011-02-18 20:09:09  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Előadás a radioaktivitásról főképe
Ifjabb Tungli Gyula geológus volt a Türrös Öregdiákok mai összejövetelének vendége. A Pedagógus Művelődési Otthonban a szakember munkájáról, életéről, utazásairól is mesélt a megjelenteknek. Tungli 1978-ban Varju Dezső osztályában érettségizett, majd rögtön el is került a városból, igazi utazó lett, hiszen eddigi élete során több mint 10 évet töltött külföldön. Öt évig Moszkvába járt egyetemre, majd négy évet egy expedíció keretében Mongóliában töltött. Hazatérve a Földtani Intézetben vállalt munkát, majd 1995-ben egy évet Németországban dolgozott.
- Azon kevesek közé tarozom, akik mind a mai napig geológiával, vagyis földtannal foglalkoznak, elsősorban az alkalmazott részével. Annak idején a természettudományi tantárgyak jól mentek, így olyan munkát szerettem volna, ami nem feltétlenül köt az íróasztalhoz, így lettem geológus. Igyekeztem végiggondolni, hogy milyen téma lehet érdekes azok számára, akik ezen a területen nem járatosak, mik kelthetik fel a laikusok érdeklődését, így esett a választásom a radioaktivitásra. 1996 óta a magyarországi kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladékot elhelyezésével foglalkozom, ami leegyszerűsítve atomtemető építést jelent.
A szakember elmondta, az atomreaktorok száma ma a világon meghaladja az 500-at, de jelenleg is mintegy 100-at építenek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!