Emlékezés vitéz Kovács Lajos testnevelő tanárra


2011-02-16 20:00:26  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Emlékezés vitéz Kovács Lajos testnevelő tanárra főképe
A Várostörténeti Honismereti Kör ma délután a Várkastélyban vitéz Kovács Lajos testnevelő tanárra emlékezett vissza Döbrönte Tibor volt kollégiumi diák segítségével.
Kovács Lajos Ernő, vagy ahogy mindenki ismeri SZAKÚR, közel négyszáz diákra volt egyedüli testnevelő tanár. Visszatekintve szinte elképzelhetetlen, hogy bírta mindezt egymaga végigcsinálni. Csakis úgy, hogy élethivatásnak tekintette a testnevelést, híve volt a tömegsportnak, legendás munkabírás és igazi diákszeretet jellemezte. Olyan sportéletet tudott szervezni, melynek nem volt párja az országban. A sport területén is érvényesül az a mondata, hogy: „Szabadon tenyészik, hiszen mindenki azt sportolhatott, amihez csak kedve volt”.

Emlékszünk, a kollégiumi tornaterem estig nyitva állt, az ajtóban volt egy nagy linóleum szőnyeg, azon álldogálva és leskelődve jött meg a kedvünk a szertornászokat, vívókat látva a sportoláshoz. Napirenden voltak az iskolák közötti izgalmas versenyek is, amelyeken mindig lehetett találkozni pápai kollégistákkal is.
Kovács Lajos tanár úr nemcsak tornatanárnak volt egyedülálló, de még írni is kiválóan tudott. Egy sajátos műfajt alkotott: tornával, akrobatikával figurázta ki az emberi gyarlóságot. Hol Robinson volt a főhős, hol egy középkori várúr, hol a francia négyest tanító tánctanár. De született jelenet a béka-egér harcból is. Tőle, a tornatanárunktól származott az egész kollégiumot átható önként vállalt fegyelem, a kifogástalan magatartás, fellépés minden fórum előtt. Szigorú ember volt? Igen, nagyon, de csak akkor, amikor annak kellett lennie! Megértő és kedves ember volt? Igen, nagyon. Nem titkolt célja volt, hogy „úriembereket” neveljen belőlünk. Az úriemberség nála nem társadalmi fogalom volt, hanem a magatartást és a teljesítményt nézve és formálva akarta belőlünk kihozni a legjobbat- mesélte Döbrönte Tibor.
Végül hozzátette, hogy ha csak a Kovács Lajos által képviselt emberi normákat említjük meg - a munka szeretetét, örömét, az udvariasságot, lovagiasságot másokkal szemben, az igényes, teljes életet - már akkor is a hála szavaival szólhatunk valamennyien róla - zárta visszaemlékezését a volt kollégiumi tanuló.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!