Több mint kétmillió forintos fejlesztés a könyvtárban


2011-02-16 18:38:30  | cikk: mo  | 


Több mint kétmillió forintos fejlesztés a könyvtárban főképe
Négy könyvtár – a pápai Jókai Mór Városi Könyvtár, az ajkai Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ, a Devecseri Városi Könyvtár és Művelődési Ház valamint a tapolcai Wass Albert Könyvtár és Múzeum – együttműködésében valósult meg az a közel 8 millió forintos, az Európai Unió által támogatott TIOP projekt, mely a könyvtárak oktatási-képzési szerepének erősítését célozta meg és az intézmények infrastrukturális fejlesztését tette lehetővé. A pályázaton 2.299.750 forintot a pápai, 1.949.750 forintot az ajkai, 1.799.750 forintot a devecseri és 1.949.750 forintot a tapolcai könyvtár nyert el. A projektzáró rendezvényt a konzorciumvezető Jókai Mór Városi Könyvtárban tartották ma délelőtt.

A rendezvényen dr. Áldozó Tamás alpolgármester üdvözölte a négy könyvtár együttműködésében létrejött projekt eredményeit, példaértékűnek és előremutatónak nevezte az összefogást. A projektzáró rendezvényen az infrastrukturális fejlesztésben résztvevő intézmények képviselői ismertették a pályázat eredményeit. Hermann István, a pápai Jókai Mór Városi Könyvtár igazgatója  arról számolt be, a projekt segítségével lecserélték a 2000-ből származó 10 db számítógépet az olvasóteremben, ezenkívül három új számítógépet állítottak a könyvtárosok szolgálatába – mindezt a Windows 7 Home operációs rendszerrel.
A SZIKLA integrált könyvtári rendszer digitális fotó adatbázissal és feldolgozó modullal bővült – ismertette a projekt elemeit az igazgató. Az adatbázis így közel 4500 darabos fotó és képeslap-dokumentummal rendelkezik, amely átfogó képet ad a városról a XIX. század végétől egészen a XX. század közepéig.
Hermann István arról is tájékoztatott, a bibliográfiai adatokban való internetes kereshetőséget biztosító új WebOPAC modullal bővült a könyvtár katalógusa. Az új rendszer a keresési lehetőségeken kívül a kölcsönzési és egyéb személyes információk megtekintését és módosítását teszi lehetővé az arra jogosult olvasó számára. A felhasználó megtekintheti az adott könyv státuszát, kölcsönözhető-e vagy nem, éppen elérhető-e a könyvtárban vagy nem. Ezenkívül ha az olvasó nincs késedelemben, meg is hosszabbíthatja az adott dokumentum kölcsönzési lejártának idejét – magyarázta az új OPAC rendszer előnyeit az igazgató.
Az idei évtől a könyvtár rendelkezésére áll az új elektronikus dokumentumküldő és fogadó rendszer, mely a könyvtárközi kölcsönzést teszi még hatékonyabbá. A könyvtárak a SZIKLA rendszerben küldhetnek és fogadhatnak videókat, hangfájlokat, képeket és szövegfájlokat. Hermann István hangsúlyozta, ha megfelelő a küldő könyvtár kapacitása és hozzáállása, gyakorlatilag szinte egyidejűleg az olvasó rendelkezésére állhat a kért anyag.

Az ajkai Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központban a projekt 8 db korszerű számítógép üzembe helyezését valamint a Bogáncs Gyermekkönyvtárban a számítógépes kölcsönzésre történő áttérést tette lehetővé. A pályázat keretében megvásárolták a SZIKLA integrált könyvtári rendszer OPAC Plusz modulját, így a könyvtár honlapján elindult az új, web 2.0 szolgáltatásokat nyújtó katalógus – foglalta össze Bölcskeiné Kocsis Zsuzsa igazgatóhelyettes.

A tapolcai Wass Albert Könyvtár és Múzeum a következő informatikai eszközökkel, szoftverekkel gyarapodott: 3 db asztali számítógép konfiguráció, 1 db digitalizáló állomás, 1 db WLAN (WIFI) router, web-es hosszabbítás és előjegyzés modul, olvasói sms és e-mail modul valamint akadálymentes web-es elérés – sorolta fel az eredményeket Nagy Eörsné igazgató.

A Devecseri Városi Könyvtár a projekt keretében 7 db számítógépet helyezett üzembe és új modulokkal bővítette integrált könyvtári rendszerének szolgáltatásait. Elérhetővé vált többek között az olvasói állapot megtekintése valamint a webes hosszabbítás és előjegyzés. Hoffmann Valéria, a könyvtár igazgatója hozzátette, a számítógépek és az internet segítségével hozzájárultak az októberi vörösiszap-katasztrófa áldozatainak mindennapi boldogulásához.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!