Közmeghallgatást tartottak hulladék témában


2011-02-16 11:27:07  | cikk: mo  | 


Közmeghallgatást tartottak hulladék témában főképe
Két kerekasztalmegbeszélés előzte meg azt a közmeghallgatást, amelyet a hulladék témakörben jártas szakemberek és a téma iránt érdeklődők számára szervezett a Civilszerviz Közösségfejlesztők Közhasznú Egyesülete. A tavaly novemberben tartott egyeztető fórum eredményeként több javaslat született, melyek mindegyike a lakosság több információval történő ellátását célozza meg. E javaslatokat tárták tegnap a nyilvánosság elé.
A megbeszéléseken résztvevő felek megállapodtak abban, hogy tájékoztató kiadványokkal látják el a lakosságot. A nyomtatásban megjelenő kiadványok hulladékkal kapcsolatos információkat, fontos ismereteket tartalmaznak majd, különös tekintettel a helyi vonatkozású kérdésekre. A javaslatok között szerepel egy on-line, naprakész „Zöld Naptár” létrehozása is, mely összehangolja a városi és vidéki ún. zöld programok időpontjait – részletezte az eredményeket Meizner Tibor érdekérvényesítési munkatárs.
Meizner Tibor arról is tájékoztatott, elképzelésik között szerepel egy-egy újrahasznosítható alapanyagok felhasználásával zajló alkotóverseny megszervezése is az általános iskolás diákok körében. 
A tegnapi közmeghallgatáson a lakosság részéről is érkeztek felvetések. Felmerült például a kisebb hulladékgyűjtő edények kihelyezésének kérdése a szemétszállítási díj csökkentése érdekében. Kovács Attila, a Közszolg Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, lehetőség van kisebb edények kihelyezésére, de ebben az esetben szerződést kell kötni a kft-vel. Hozzátette, a díjcsökkentés azonban nem arányos a gyűjtőedény méretével, hiszen az egyéb költségeket – pl. munkadíj, üzemanyag költség – ugyanúgy meg kell fizetni. 
A közmeghallgatáson felvetődött az is, hogy van-e lehetőség a környéken veszélyes hulladéknak számító rossz elektromos készüléket, akkumulátort elhelyezni. Bánhidi László, a Városgondokság vezetője elmondta, a lomtalanítás keretében a lakosságnak minden évben alkalmat biztosít a Városgondnokság elektromos készülékek kihelyezésére. Ezek a készülékek nem kerülnek a szemétlerakóba, hanem azokat szétbontják és az újrahasznosítható anyagokat felhasználják belőlük.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!