A bakonyjákói iskola megmentéséért lobbizik a Jobbik


2011-02-10 17:52:21  | cikk: mo  | 


A bakonyjákói iskola megmentéséért lobbizik a Jobbik főképe
Orbán Imre, a Jobbik Magyarországért Mozgalom helyi elnöke és megyei alelnöke sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet arra, hogy a Német Nemzetiségi Nyelvet Oktató Általános Iskola (Városlőd) bakonyjákói tagintézménye fennmaradása veszélybe került. 2007-ben az iskolában megszűnt a felső tagozat, az 5., 6., 7., 8. osztályos tanulók a Városlődi Általános Iskolában folytatják tanulmányaikat. Az intézményt Bakonyjákó, Farkasgyepű, Németbánya Községek Önkormányzatai tartják fenn.
A jobbikos politikus állítása szerint az intézményt – pénzhiányra hivatkozva – ez év szeptemberétől bezárnák. Orbán Imre fórumon tájékozódott a lakosság részéről felmerülő problémákról. A jobbikos polgármesterjelölt a fennálló veszélyekről és a megoldásokról egyeztetett az iskola igazgatójával, majd tárgyalt az intézmény fenntartóival is. Megtudták, hogy Csőbör Károly, Farkasgyepű polgármestere is összehívott egy lakossági fórumot, melyen tájékoztatta a szülőket a felmerülő lehetőségekről. Orbán Imre úgy fogalmazott, várhatóan a farkasgyepűi szülők nagy része el fogja hozni gyermekeit a bakonyjákói iskolából, így a tanulók jelentős hányada Városlődön folytatja tanulmányait.
Orbán elmondta, február 24-én a megyei közgyűlés elé tárja a problémát, megpróbálnak forrásokat szerezni az intézmény működésére, egyeztetnek a történelmi egyházakkal és nem zárják ki az iskola alapítványi rendszerben történő működését. A három település lakossága aláírásgyűjtésbe kezdett az intézmény fennmaradása érdekében – tette hozzá a radikális párt jelöltje. Orbán azt is hangsúlyozta, arra kéri a térség jobbikos országgyűlési képviselőjét, hogy parlamenti munkájában szorgalmazza a további települések nehéz helyzetbe került iskoláinak megmaradását is.

Ferenczi Gábor, a térség országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón arról beszélt, véleménye szerint a kormány nem megfelelő módon kezeli az állampolgárok által a Magyar Kármentő Alaphoz a vörösiszap-katasztrófa áldozatai megsegítésére befizetett csaknem 1,8 milliárd forintot. A Jobbik elfogadhatatlannak tartja, hogy miközben a pénzt a kormány közvetlenül a károsult családok megsegítésére, a károk helyreállítására gyűjtötte, most az összeget mégis településfejlesztési projektre, múzeum és roma kulturális központ létrehozására kívánja fordítani – fogalmazott Ferenczi. A Jobbik úgy véli, az összeget a károsultakhoz kellene eljuttatni. A jobbikos országgyűlési képviselő problémaként említette azt is, hogy közel 170 millió forintot emésztett fel a vörösiszappal szennyezett területek dudarittal történő megszórása, holott – a radikális párt szakértői szerint – ez az anyag nem képes megkötni a szennyező anyagokat. Felvázolta továbbá azt is, hogy az újjáépítési koordinációs központ ügyvédi munkacsoportja 25.000 forint+áfa munkabérért dolgozik, s mindezt szintén a Magyar Kármentő Alap terhére – hangzott el a mai sajtótájékoztatón.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!