A fülkeforradalomtól eljutottunk az első Orbán-csomagig


2011-02-09 20:27:01  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


A fülkeforradalomtól eljutottunk az első Orbán-csomagig főképe
Katona Tamás, az MSZP elnökségi tagja, Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő és Grőber Attila polgármesterjelölt lakossági fórumot tartott ma este a Pedagógus Művelődési Házban. A politikusok elsősorban az elmúlt nyolc hónap kormányzati tevékenységét bírálták. Grőber Attila szerint az új egykulcsos adórendszerrel a munkavállalók döntő része nem járt jól. Ezer munkavállaló körülbelül 25 százaléka az, aki nem járt se rosszabbul, se jobban, főként azért, mert gyermeket nevel. Grőber szerint az sem igazságos, hogy a gyermeket nevelők körét is megosztja az új törvény, ugyanis a támogatásban csak azok részesülhetnek, akinek gyermekei 18 éven aluliak.
A fülkeforradalomtól eljutottunk az első Orbán-csomagig - így jellemezte a kormány elmúlt nyolc hónapját Katona Tamás. Szerinte a kormány elindult egy olyan úton, amelyről kiderült, maga a Fidesz hatalomra és nem kormányzásra készült, mivel a gazdaságpolitikai háttér láthatóan nem volt meg máshoz. 
- A kormány elképzelése az, hogy mindentől függetlenek legyünk, ne szóljon bele senki a dolgainkba, se az IMF, se az Európai Gazdasági Bizottság, tehát senki, és akkor nagyok lehetünk. Európa közepén vagyunk, felelőtlenség így gondolkodni. Erre az egyik legjobb példa, hogy egy olyan országban, ahol másfél millió családnak van deviza-hitele, nem lehet azt hinni, hogy a forint gyengülése jó és a kereskedelmet, az exportot javítja. Nem lehet felelőtlenül gondolkodni a gazdaságpolitikában.
A Magyar Szocialista Párt országos elnökségi tagja kiemelte, a kormány még tavaly év végére megígérte a Nemzeti Eszközkezelő Társaságot, mely benne volt a huszonkilenc pontban és nem tudták teljesíteni azt, mivel nem lehet, pedig ez a téma nem ígérgetés kérdése.  Katona Tamás beszélt továbbá az új adórendszer hibáiról, a tűrhetetlenül változó és inkorrekten magas benzinárakról, valamint a tudatosan szétvert magán-nyugdíjpénztárak megszüntetéséről és a családtámogatási rendszerről is.
- Ez egy irreális gazdaságpolitika, melyet nem lehet így folytatni. Nem csak az a probléma, hogy a leggazdagabbakat támogatják, az egész egy összefüggéstelen dolog. Magyarországon kijelenteni azt, amit a miniszterelnök mondott, hogy az nem dolgozik, aki nem akar, és mindenkinek dolgoznia kell, hát lehet, hogy nem ismeri a valóságot. Ma az országban van a munkanélküliségnek egy konjunkturális része, amely a gazdasági világválság hatására jött létre. Nem csak az lehet az alternatíva, hogy valaki közmunkában vesz részt vagy szociális segélyekből él. Ez a kormány azzal került hatalomra, hogy azt ígérte mindenkinek, hogy jobb lesz. Ehhez képest még gazdagabbak lesznek az amúgy is gazdagabbak - összegezte Katona Tamás.
Grőber Attila hozzátette, mindehhez mérhetetlen cinizmus társul. Mint mondta, a legbántóbb a kormány szóvivője, aki azt mondta, „aki gyermeket nevel és dolgozik, az jobban jár”.
- Több százezer embert sértett meg ezzel, hiszen sokan vannak ma Magyarországon, akik dolgoznak, gyermeket nevelnek, és mégsem járnak jobban. A kormány másik szóvivője meg nem veszi észre, hogy havonta egymillió forinttal több érkezik a számlájára. Ez arculcsapása mindenkinek, aki komolyan gondolkodik a szociális felelősségről. Ezt a cinizmust ragozhatnánk tovább. Azt gondoljuk, hogy a kormány térjen vissza ahhoz, amit a miniszterelnök úr mondott, hogy alázattal fognak politizálni, mi ezt várjuk - mondta el véleményét Grőber Attila.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!