A megújuló Várkertfürdő egy komplex turisztikai program eleme lesz – projektnyitó rendezvény a fürdőben


2011-02-08 21:28:48  | cikk: HuHa  | 


A megújuló Várkertfürdő egy komplex turisztikai program eleme lesz – projektnyitó rendezvény a fürdőben főképe
Mint arról már korábban hírt adtunk, január elején megkezdődtek a Várkertfürdő fejlesztésének kivitelezési munkái. Az 1,071 milliárd forint értékű, Európai Uniós támogatással megvalósuló beruházás nyomán 5 medencével, 1500 m2 vízfelülettel bővül a komplexum és megépül az új, 1500 m2-es gyógyászati központ. Az építés halad, a projekt nyitórendezvényét pedig ma délután tartották a termálfürdőben. A program előtt Kovács Antal, a Pápai Termálvízhasznosító Zrt. elnök-vezérigazgatója és dr. Áldozó Tamás, a város alpolgármestere sajtótájékoztatón mutatta be a média képviselőinek az építkezés helyszíneit és az ott folyó munkát. A projekteseményen résztvevő vendégekkel a Közép-Dunántúli Operatív Program a „Régió arculatát meghatározni képes turisztikai
vonzerők” pályázati kiírásának összefoglalását, a Várkertfürdő jelenlegi beruházásának „előéletét”, a 2002-es Széchenyi terv és a jelenlegi fejlesztés összefüggéseit Galovicz Mihály, a Váti Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft. Közép-dunántúli Területi Irodájának vezetője ismertette. Az irodavezető hangsúlyozta, a VÁTI Nonprofit Kft. a kedvezményezett Várkertfürdővel együtt azon dolgozik, hogy a projekt sikeresen megvalósuljon.
- A beruházás hatására a vendéglétszám csaknem megduplázódik, a gyógyászati kezelések száma pedig 22.000-ről 110.000-re emelkedik. A Várkertfürdő bővítése jelentősen hozzájárulhat a városban eltöltött vendégéjszakák számának növekedéséhez – emelte ki a fejlesztés várható eredményeit előadásában Kovács Antal, aki a beruházás részleteit ismertette. A strandon 1000 m2 vízfelületű, új strandmedence épül, mely alkalmas lesz 50 m-es versenyúszásra, tartalmaz vízi kosárlabda- és vízi röplabda pályát, ugrótornyot és mászófalat, emellett pedig számos élményelemmel szolgálja majd a kikapcsolódni vágyó vendégek igényeit.  Ezzel a pápaiak régi álma válik valóra – fogalmazott a vezérigazgató. A 6-11 éves gyermekek számára megépítik a „nagy tappancs” medencét, ami a már meglévő – 2-6 éves korosztálynak létesített – tappancs medencéhez hasonlóan fog kinézni, 200 m2 vízfelülettel, élményelemekkel. A Várkertfürdő strandjának harmadik új eleme a csúszdakomplexum, mely az uszodaépület melletti területen kap helyet. Ez három új csúszdát tartalmaz, a hozzá tartozó érkeztető medence vízfelülete 100 m2. Ennek a beruházásnak köszönhetően a Várkertfürdő vízfelülete csaknem duplájára nő és nagymértékben gazdagodnak a vendégek kikapcsolódását biztosító élményelemek – összegezte a komplexum vezetője és hozzátette, a mostani beruházás után, ha megfelelő pénzügyi forrás áll rendelkezésre az új csúszdákat téliesítik, így annak szezonális működési időtartama jelentősen meghosszabbítható lesz. A fejlesztés másik eleme az új gyógyászati központ, mely két szinten, 1500 m2-en várja majd a gyógyulni vágyókat. A jelenleginél ötször nagyobb gyógyászati tér lehetővé teszi, hogy a mostani tíz helyett tizenkilenc féle gyógyászati szolgáltatást kínáljon a fürdő. Ennek részleteit dr. Drescher Edit főorvos, reumatológus-fizioterápiás és mozgásszervi rehabilitációs szakorvos mutatta be. Mint mondta, a beruházás jelentős minőségi és mennyiségi előrelépést jelent a gyógyászati szolgáltatások terén. A földszinten több kezelőben egyszerre több szakorvosi rendelés, fogászati ellátás, korszerű betegirányító diszpécser rendszer és tágas váróhelyiség kap helyet. Itt alakítják ki a tornatermet, a gyógyvizet tartalmazó súlyfürdő- és gyógytorna medencét is.  Az emeleten 6-8 kezelőhelyes elektroterápiás kezelőegységek várják majd a betegeket a legmodernebb fizikoterápiás gépekkel, lézerrel, 4 rekeszes galvánnal, tangentor kádakkal és itt lehet igénybe venni a parafango pakolásokat, masszázskezeléseket és sószobát is.
-Az új gyógyászati centrum a pápai gyógyvíz felhasználásával szakorvosok, gyógytornászok és szakasszisztensek segítségével, a legmodernebb terápiás lehetőségekkel gyógyulást biztosít a reumatológiai- és mozgásszervi megbetegedésben szenvedőknek és felfrissülést ad mindazoknak, akik egészségük megőrzése, stressz oldása vagy immunerősítés céljából érkeznek a Várkertfürdőbe – foglalta össze a főorvos. Dr. Áldozó Tamás alpolgármester a Várkertfürdő bővítésének jelentőségét és a város többi fejlesztésével való összefüggéséit fejtette ki előadásában és szólt arról, hogy a fürdő fejlesztésének lehetőségében nagy szerepe volt a Veszprém megyei Önkormányzatnak, mely tulajdonosként belépve friss pénzt hozott a Zrt-be, és a biztosította a beruházás önerejét. Az alpolgármester hangsúlyozta, 2003–ban hétezer vendégéjszakát regisztráltak a városban, 2010-ben pedig ötvenezer vendégéjszakát töltöttek Pápán a turisták és ide látogatók. Mindehhez nagymértékben hozzájárult a Várkertfürdő és a mellette található kemping. A turizmus az idegenforgalmi adóval, a turisztikai piacon érdekelt vállalkozások építményadójával és iparűzési adójával 2010-ben hozzávetőleg 70-75 millió forint bevételt eredményezett a városnak. A jelenlegi, turisztikai célokat is beteljesítő fejlesztések – így a főtér rekonstrukciója, az Eszterházy kastély rehabilitációja valamint a Várkertfürdő fejlesztése – lehetővé teszi, hogy olyan komplex turisztikai attrakciót kínáljon a város a látogatóknak, mely tovább növeli a vendégéjszakák számát. Olyan rendszert szeretnénk működtetni, amely biztosítja, hogy az ideérkező vendégek – jöjjenek akár a Várkertfürdőbe, vagy a kastély látogatásáért, netán a főtéri korcsolyázási lehetőség miatt, vagy a Kékfestő múzeum megtekintésének céljából – olyan világos ajánlatot kapjanak, hogy a turisztikai attrakció többi elemét is felkeressék, és ne csak ajánlatot kapjanak erre, hanem olyan kedvezményeket, amelyek további vonzerőt jelentenek minden turisztikai célpont megtekintésére – fogalmazott az alpolgármester. Dr. Áldozó Tamás előadása végén megerősítette, mindezen célok mellett a fejlesztések – köztük a Várkertfürdő bővítése is – elsősorban a pápaiaknak készül:
- Mielőtt bárki azt gondolná, hogy a városi közpénzek elköltésének fő célja, hogy a turistákat kiszolgáljuk, el kell mondanom, hogy ez alapjában nem így van, hiszen mi ezt a várost magunknak építjük. De szeretnénk olyanná formálni, hogy a máshonnan érkezetteknek is elnyerje a tetszését, olyannyira, hogy hajlandóak legyenek pénzt fizetni azért, hogy egy kicsit közöttünk élőnek, egy kicsit pápainak mondhassák magukat. Mert bátran mondhatjuk, egy kicsit mindenki pápai. 
A projektnyitó rendezvény végén a vendégek is megtekintették az egyelőre még nagy gödrökből és földkupacokból álló strandot. A tervek szerint strand új medencéi június végére illetve július közepére készülnek el, a gyógyászati központ pedig október végén nyitja meg kapuit.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!